Güneş patlaması ne zaman olacak, dünyayı nasıl etkiler? Güneş fırtınası kaç gün sürer, nelere sebep olur?

Güneş atmosferinden kaynaklanan manyetik enerji aniden serbest bırakıldığında bir güneş patlaması meydana gelir. Güneş patlaması, fırtınası, ani, hızlı ve yoğun bir değişiklik olarak tanımlanır. Bir güneş patlamasından sonra, kozmik ışınların akımları ve güneş rüzgarı olarak adlandırılan yüklü parçacıklar, Dünya'ya ve diğer gezegenlere akar. Dünyanın manyetik alanı bizi güneş rüzgarının etkilerinden kurtarır. Peki Güneş patlaması ne zaman olacak, dünyayı nasıl etkiler? Güneş fırtınası kaç gün sürer, nelere sebep olur?

Güneş fırtına patlamalarına genellikle manyetik denir çünkü enerjileri elektromanyetik dalgaların görünür spektrumunda kaydedilebilir. Güneş fırtınası sırasında elektromanyetik radyasyon yayılır ve bir teleskop aracılığıyla bir ışık parlaması görebiliriz. Güneş patlamasının ilk yankıları 8 dakika içinde Dünya'ya ulaşır. Koronal kütle atılımları sırasında, Güneş'ten 10 milyar tona kadar madde uçar.

Güneş fırtınaları, 100 yıl civarı aralıklarla meydana geliyor. Hatta sonuncusu tam 100 yıl önce, 1921'de gerçekleşti. Olayın bugünden başlayarak 12 Ekim'e kadar sürmesi bekleniyor.

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Bilim insanları Güneş'te gözlemlenen ve Mars büyüklüğündeki bir lekenin Dünya'ya doğru döndüğünün açıkladı. AR2770 olarak adlandırılan lekenin Mars'ın genişliğinde bir 'birincil karanlık çekirdeğe' sahip olduğu belirtildi.

Güneş patlamaları, büyük bir patlamaya neden olan güneş lekeleri üzerindeki manyetik alan değişikliklerinin sonucudur. Bu güneş patlamaları genellikle uzaya salınır ve radyasyonu dünyanın radyo iletişimiyle bozulabilir. Güneş patlamasının enerjisi, 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan trilyon "Küçük çocuk" atom bombasına eşdeğer olabilir.

GÜNEŞ LEKESİ NEDİR?

Güneş lekesi, yüzeyde karanlık görünen ve diğer kısımlara göre nispeten daha soğuk görünen güneş üzerinde karanlık bir alandır. Bu güneş lekeleri, güçlü manyetik kuvvetlere sahip alanlar oluşturan elektrik yüklü gazlara sahiptir. Güneşimizdeki gazlar sürekli hareket ediyor ve bu "manyetik alan" da düzensizliklere neden oluyor

Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetosferini zedelediği zaman, geçici bir şekilde Dünya'nın manyetik alanını deforme eder, pusula içerisindeki iğnelerin yönünü değiştirir ve Dünya'nın içerisinde büyük elektriksel yer akımlarını tetikler.

Plazmadaki çıplak hidrojen çekirdekleri (protonlar), serbest elektronlar ve hatta helyum 4 çekirdekleri (alfa parçacıkları) hızla uzaya savrulur. Bütün bu yüklü parçacıklar güneş rüzgarını oluşturur ve bu olaya güneş parlaması deriz.

İlk gözlemlenen Güneş patlamaları, Güneş üzerinde görünür bölgede ani olarak gerçekleşen lokal parlamalar olarak tarif edilmiştir. Patlamaların oluşturduğu elektromanyetik ışınım spektrumun geneline yayılmaktadır. Yani ışınım, görünür, UV, X ve ışınımına kadar ulaşır. Bunun yanında plazma salınması da gerçekleşir.

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN OLACAK?

Uzmanlardan tüm dünyayı endişelendirecek bir açıklama geldi. Açıklamaya göre uzun aralıklarla meydana gelip Dünya'ya ulaşan büyük Güneş fırtınalarından biri yakın zamanda gezegenimize ulaşacak. Bu bizim için kıyamet demek değil, ancak bir önceki büyük fırtınada olanlara bakarsak bu seferki özellikle kullandığımız modern araçlarla ilgili sıkıntılar meydana getirebilir.

GÜNEŞ PATLAMASI DÜNYAYI NASIL ETKİLER?

İnsanlar için tehlikeli boyutlara gelebilme özelliğine sahip olan fırtınalar, genellikle deniz ve okyanuslarda başlayarak, kıyılara doğru ilerler ve kıyılara ve iç kesimlere zarar verir. Şiddeti büyük olan fırtınalar, deniz ve okyanuslarda şiddetli kabarmalara ve büyük dalgalara neden olmaktadır.

GÜNEŞ FIRTINASI KAÇ GÜN SÜRER?

Dünya'ya gelmesi 17.6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya'ya gelmesine sebep oldu. Böyle bir yolculuk genelde üç ila dört gün sürer.

GÜNEŞ FIRTINASI NELERE SEBEP OLUR?

Güneş yüzeyindeki koyu renkli 'güneş lekeleri'nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor.