Güneş kreminde faktör düzeyine dikkat! D vitaminini engelliyor

Bütün yazı sahilde, yazlıkta geçirmenize rağmen D vitamini eksikliğinden yakınıyorsanız sebebi güneş kremi olabilir. Günde 20 dakika güneşe çıkmanın vücudun günlük D vitamini ihtiyacını karşıladığını belirten uzmanlar, faktör düzeyi 15 veya üzerindeki koruyucu kremlerin güneşin deriye ulaşmasını engellediğini söyledi.

AA

D vitamini insan vücudu için çok önemli bir yere sahip. Hem koronavirüsten koruyor hem vücut direncini artırıyor. Bütün yazı sahillerde geçirmesine rağmen D vitamini eksikliği olan kişilerin bulunduğunu söyleyen uzmanlar, güneş kremi için uyardı.

DHA'da yer alan habere göre Prof. Dr. Cihangir Akgün, günde 20 dakika güneşe çıkarak vücudun günlük D vitamini ihtiyacını karşılayacağını belirterek, D vitaminin önemini şöyle açıkladı:

"Ayrıca sakatatlar, süt ve süt ürünleri, deniz mahsulleri ve yumurta gibi D vitamininden zengin besinlerin tüketimi de oldukça önemlidir. Bebekliğinde yeterli düzeyde D vitamini sağlanmış çocuklarda Tip 1 diyabet gelişme riski yüzde 30 azalmaktadır. D vitamini eksikliği olan çocuklar, veremden orta kulak iltihabına, üst solunum yolu enfeksiyonundan zatürreye kadar artmış riskler ile karşı karşıya kalabilmektedir."

NİSAN-KASIM ARASINI DEĞERLENDİRİN

D vitamininin önemine değinen Akgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"D vitaminin yüzde 90-95'i güneş ışınlarının etkisi ile deride yapılır. Ultraviyole ışınlarının insan vücudunda D vitamini üretimini sağlaması için gerekli olan açıya 'zenith' açısı denir ve bu ülkemizin coğrafik konumu nedeniyle nisan ayından kasım ayına kadar mümkün olmaktadır. Etkili bir D vitamini üretimi için özellikle nisan ayından kasım ayına kadar olan dönemde öğle 12-14 saatleri arasında 20 dakikalık bir güneş banyosu hem günlük ihtiyacımızı karşılayacak hem de depolanabilir bir vitamin olan D vitamini depolarımızı dolduracaktır."

GÜNEŞ KREMİNE DİKKAT

Güneş kremi kullananları uyaran Akgün, güneş kremleriyle alakalı şunları söyledi:

"Faktör düzeyi 15 veya üzerindeki koruyucu kremlerin kullanılması yüzde 99 oranında güneş ışınlarının deriye ulaşmasını, dolayısı ile D vitamini sentezini engellemektedir. Bütün bir yazı sahilde ya da yazlıklarda geçirip güneş kremleri ile korunan ya da 11-16 saatlerinde güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınan bireylerde çok rahat D vitamini eksikliği gelişebilmektedir. Ayrıca kronik hastalık nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar da D vitamini emilimini engelleyerek eksikliğine yol açabilir."