Güneş dünyaya en yakın yıldız mıdır? Güneş kendi ve dünyanın etrafında döner mi?

Dünya ve Güneş'in dönüşü hakkındaki tartışmalar sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada bazı kimseler Güneş'in Dünya'nın etrafında döndüğünü iddia ederken bazıları da Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü savundu. Hal böyle olurken konuya ilişkin uzmanların yaptığı araştırmaları bu haberimiz üzerin de sizler için derledik. Peki Güneş dünyaya en yakın yıldız mıdır? Güneş kendi ve dünyanın etrafında döner mi?

Güneş'in kütlesini tüm güneş sisteminin kütlesi ile karşılaştırırsak, o zaman yaklaşık yüzde 99.866 olacaktır. Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri, Dünya'dan dört ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Dünya gezegenine 149.6 milyon km, yıldızdan gelen ışık sekiz dakikada ulaşır. Bu karmaşanın içinde bazen sosyal medyada tartışma konusu haline gelen "dünyaya en yakın yıldız nedir? Güneş kendi ve dünyanın etrafında döner mi?" soruların yanıtları merak ediliyor...

İnsanoğlu gün içerisinde sayısız şekilde soruya cevap arar bazılarını geçmiş tecrübelerinden hareketle çözebiliyorken bazen de aklına takılan soruların cevabını öğrenmek için araştırmaya başlar. Bu tür sorulardan bir tanesi de dünyaya en yakın yıldızın hangisi olduğudur. Bir diğer marek edilen konu ise güneşin hareketi ve dönüş yönüdür.

Güneş sistemi içindeki bütün cisimler Güneş’in etrafında dönerken, Güneş ve Güneş sisteminin tamamı gök adamızın merkezinin etrafında hareket ediyor. Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünü 23 saat 56 dakika 4.04 saniyede tamamlamasıyla 'Gün' dediğimiz kavram oluşuyor.

Bir yılın 365 gün olmasının sebebi de Dünya'nın Güneş etrafında dönme süresi 365 Gün, 5 Saat ve 49 dakika olmasıdır.

Öte yandan Tubitak'ta yer alan bilgiye göre, Güneş Sistemi içindeki bütün cisimler Güneş’in etrafında dönerken, Güneş ve Güneş Sistemi’nin tamamı Samanyolu Gökadası’nın merkezinin etrafında hareket ediyor. Güneş 5 milyar yıl yaşında ve oluşumundan itibaren yörüngesini 20 defa tamamladığı düşünülüyor.

GÜNEŞ KENDİ ETRAFINDA DÖNER Mİ?

Güneş de aynı diğer yıldızlar gibi hareket etmektedir. Güneşin iki çeşit dönme hareketi vardır.

1- Kendi ekseni etrafında dönme hareketi

2- Samanyolu galaksisi etrafındaki dönme hareketi Güneş'in kendi ekseni etrafında dönüşü BATIDAN- DOĞUYA doğrudur. Güneşin dönme hızı kutuplarında ve ekvatorunda farklı farklıdır. Buda güneşin katı halde olmadığını gösterir. Güneş üzerindeki lekelerden güneşin dönüş hızı tespit edilebilir.

Güneş ekvatodaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplarda 34 günde tamamlar. Güneş Samanyolu galaksisindeki bir dönüşünü 250 milyon yılda tamalar Güneş Samanyolu galaksisinin merkezinden 30 000 ışık yılı uzaklıkta bulunur.

Güneş’in gök ada düzlemi boyunca yatay hareketinin yanı sıra yukarı ve aşağı yönde dikey olarak hareket etmesine neden olduğu düşünülüyor. Güneş yukarı ve aşağı yönlü bu hareketini yaklaşık 75 milyon yılda tamamlar.

Buna ek olarak, gezegenlerin (özellikle de Jüpiter, Neptün ve Satürn gibi dev gezegenlerin) kütleçekim etkisi altında Güneş, yörüngesi boyunca yalpalar. Bu yalpalama hareketi, diğer hareketlere göre oldukça ufaktır ve bu nedenle genellikle göz ardı edilir.

Her ne kadar Güneş bizim etrafımızda dönüyor gibi gözükse de, dikkatli bir inceleme ile Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü rahatlıkla görülebilecektir.

Eğer ki Venüs'ün, Ay'ın ve Jüpiter'in fazlarını eş zamanlı olarak gözlerseniz ve Mars'ın gökyüzündeki hareketini (özellikle de tersine giden, retrograt hareketini) takip edecek olursanız, ya tüm bu gezegenlerin Güneş etrafında döndüğü, temiz bir modele ulaşırsınız

GÜNEŞ DÜNYAYA EN YAKIN YILDIZ MIDIR?

Dünya'ya en yakın yıldız her sabah doğan her akşam batan ve ışık kaynağımız olan ''Güneş''tir..

Çoğu insan güneşin de bir yıldız olduğunu genelde düşünmez ama her sabah doğudan doğan hayat kaynağının Dünya'ya en yakın yıldız olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

Şimdi gelelim asıl sorumuzun cevabına...

Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yılında keşfedilmiştir.

DÜNYAYA EN YAKIN YILDIZ: PROXİMA CENTAURİ YILDIZI

Proxima Centauri, Erboğa Takımyıldızı bölgesinde G-bulutu içinde Güneş'ten 4,24 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cücedir.

1915 yılında İskoçyalı astronom Robert Innes tarafından keşfedilmiştir. Innes, Güney Afrika'daki Union Rasathanesi'nin müdürüydü.

Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen bilinen Dünyaya ve Güneş'e en yakın yıldızdır.