Günde 50 gramdan fazla şeker tüketirseniz ne olur?

Şeker hücre yaşlanmasına yol açıyor. Şekerin belli oranda tüketilmesi gerekir. Şeker fazla kilo alımının ve diyabet hastalığının başrolünde bulunur. Peki günde 50 gramdan fazla şeker tüketirseniz ne olur?

HABER MERKEZİ

Araştırmacılar günde 50 gramdan fazla şeker tüketen birinin başına gelenleri sıraladı. Liste gerçekten de korkunç.

Şeker, günümüzde vazgeçemeden tükettiğimiz ürünlerin başında geliyor.

Ancak her üründe olduğu gibi şekerde de fazla tüketim zararlı.

Araştırmacılar ise "her gün 50 gramdan fazla şeker tüketen bir gencin" başına gelenleri sıraladı.

Liste gerçekten de korkutucu... Bunları okuduktan sonra bir şeker tüketmek istemeyebilirsiniz.

İşte o liste...

Kilo alımı ve obezite

Karın bölgesinde yağlanma (viseral yağ)

Tip 2 diyabet riskinde dramatik artış

İnsülin direnci

Kan şekeri dalgalanmaları (enerji çöküşleri)

Sürekli tatlı yeme isteği (bağımlılık benzeri döngü)

Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları

Karaciğer yağlanması (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı)

Karaciğerde siroz riski (ileri evre)

Triglycerid seviyelerinde yükselme

HDL (iyi kolesterol) düşüşü

Küçük yoğun LDL artışı (damar tıkanıklığı riski)

Kalp hastalığı riskinde %30-60 artış

İnme riskinde artış

Yüksek tansiyon (hipertansiyon)

Kronik inflamasyon (vücudun sessiz yangısı)

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Sık hastalanma (soğuk algınlığı, grip vs.)

Kanser riskinde artış (özellikle kolorektal, pankreas, meme)

Beyinde dopamin reseptörlerinde azalma (madde bağımlılığına benzer etki)

Depresyon ve anksiyete riskinde artış

Beyin sisi ve konsantrasyon bozukluğu

Alzheimer riskinde artış ("Tip 3 diyabet" deniyor)

Ciltte erken yaşlanma (glikasyon etkisi)

Akne ve rozacea kötüleşmesi

Hormonal dengesizlik (özellikle kadınlarda)

Polikistik over sendromu (PKOS) riski ve kötüleşmesi

İnfertilite (kısırlık) riskinde artış

Gut hastalığı ve ürik asit yükselmesi

Eklem iltihabı ve ağrılarının artması

Reflü ve gastrit kötüleşmesi

Safra kesesi taşı riskinde artış

Kemik erimesi (osteoporoz) riskinde artış