Günde 30 dakika güneşlenmenin faydasına şaşıracaksınız! İşte güneşin faydaları

Güneşin ışığının faydaları saymakla bitmiyor. Güneş ışığı depresyondan bağışıklığa kadar vücudu her anlamda etkiliyor. İşte günde 30 dakika güneşlenmenin vücuda inanılmaz etkileri...

Güneşin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle koronavirüs sürecinde çok konuşulan D vitamini için önemli bir kaynak olan güneş ışığının vücuda etkilerini bir araya getirdik.

BU VİTAMİN YALNIZCA GÜNEŞ IŞIĞINDA VAR

Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitamini, yalnızca ultraviyole güneş ışınları ile üretilebilir. Bunun yanında güneş, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahiptir.

Güneş ışığının psikolojiye olumlu etkisi vardır. Hayat güneş ışığından alınan enerji ile başlar ve devam eder.

Güneş ışığı sadece bitkilerin büyümesini, yeryüzünün ısınmasını sağlamakla kalmaz, vücudumuzda Serotonin ve D vitamini gibi önemli hormonların üretilmesinde de rolü vardır. Uzmanlara göre günde en az 30 dakika güneşli havada yürüyüş yapmak depresyon riskini azaltır.

Güneş ışınları, zararlı olmayacak dozlarda egzama, deri üzerinde oluşan kepeklenme ve aknelere iyi gelir.

Güneşin zararlı olabilecek etkilerinden korunmaya özen gösterilmesi, sağlığı korumak için gereklidir.

Güneş koruyucu kremler, giysiler, gözlük ve şapkalar ile güneşe çıkıldığı zamanlarda cilt ve gözler korunabilir. Yaz aylarında 11-16.00 arası direkt güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.

GÜNEŞ IŞIĞI CİLDE ZARARLI MI?

Yaz aylarında dünyaya dik açılarla düşen güneş ışınları, hem iklimi hem en önemli giysimiz olan cildimizi etkiliyor. Bronz bir ten hayaliyle yaz aylarında için güneşlenmeyi sabırsızlıkla bekleyen birçok kişi olsa da uzmanlar yoğun güneş ışığına maruz kalmanın olumsuz etkileri olabileceğini ifade ediyorlar. Uzmanlar, cilt lekesinden cilt kanserine pek çok olumsuz etkisi nedeniyle güneş ışınlarına maruz kalınmaması için uyarıyor.

AŞIRI GÜNEŞLENMEK KANSER YAPIYOR

Güneş ışınları, farklı dalga boylarında yayılır. Bu ışınlardan, görünen ışık ve ultraviyole ışınları dünyaya ulaşır. Birkaç çeşidi bulunan ultraviyole ışınlar, özellikle yaz aylarında güneşin etkili olduğu saatlerde yoğun olarak maruz kalındığında olumsuz etkilere yol açabilir.

Güneş ışınlarının etkisiyle deri 2-4 kat kalınlaşma gösterir, deride kırışıklıklar oluşur. Güneşe fazla maruz kalmanın sonucu olarak deride lekelenmeler ve damarlanmalar görülebilir. Tüm bu etkiler derinin erken yaşlanmasına sebep olur. Deri kanserleri ve doğrudan yoğun miktarlarda güneşe maruz kalma arasında bir ilişki vardır.

ÇİL OLUŞUMUNA SEBEP OLUYOR

UV ışınları cildin alt katmanlarına dek nüfuz edebildiklerinden, kolajenin azalmasına ve cilt üzerinde hücre hasarına sebep olabilir. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmak, göz yapısına da zarar verebilir.

Güneş ışınları, melanin pigmenti birikimine yol açarak çil oluşumuna sebep olabilir. Cilt üzerindeki ben oluşumları da gözlemlenmeli, şüpheli durumlarda doktora başvurulmalıdır.