Günde 2 fincan yeşil çayla gelen şifa! Beyin sağlığına birebir

Yeşil çayın tüketimine dikkat çeken uzmanlar, herkesin günde 2-3 fincan yeşil çay içebileceğini söyledi. Peki, yeşil çayın faydası nedir? Bu çayı diğerlerinden ayıran farklar haberimizde...

DHA

Koronavirüs salgın sürecinde güçlü bir bağışıklık sisteminin virüsten korunmada önemli etken olduğunu söyleyen, Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal, sağlıklı beslenmeyi anlatarak yeşil çay tüketimini önerdi.

DHA'ya açıklamalarda bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal, D vitamini hem metabolik hem hormonal süreçlerde rol oynadığı hem de sistemimiz için çok önemli olduğu için mutlaka takviye edilmesi gereken bir mineral olduğunu söyledi. 

“PROTEİNLER BAĞIŞIKLIK İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Ünal, protein zengini besinleri şöyle sıraladı:

"Yumurta, süt ürünleri, beyaz ve kırmızı et ve soğan, sarımsak, karnabahar, lahana gibi kükürt zengini gıdalar geliyor. Glutamin aminoasidi de aynı şekilde bağırsaklar, mide, bağışıklık sistemi ve ruh hali için etkilidir. Et, süt, yumurta baklagillerde bulunur. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli protein alımı önemli.” 

“FERMENTE ÜRÜNLER TÜKETİN”

Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal, sindirim sistemine yardımcı ürünler hakkında şu şekilde konuştu:

“Mikrobiyota gıdaların sindirimi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, bazı vitaminlerin üretimi, bağırsak sağlığı, inflamasyonun önlenmesi, ideal vücut ağırlığının korunması, beyin faaliyetleri gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli roller üstlenir. Özellikle lahana, salatalık ve pancar turşusu içerdiği probiyotik ve prebiyotiklerle sağlık açısından önemli faydaları vardır. Bunun yanında ev yapımı yoğurt ve kefir de bağışıklık için çok önemli.” 

“GÜNDE 2-3 FİNCAN YEŞİL ÇAY İÇİN”

Yeşil çayın, kanserin önlenmesinden beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine kadar birçok yararı olan besin maddeleri ve antioksidanlar içerdiğine dikkat çeken Ünal, şu önerilerde bulundu:

“Epigallocatechin gallate (EGCG) yeşil çayda bulunan ana polifenoldur ve insan sağlığı üzerinde birçok yararlı etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Polifenoller hastalıklarda rol oynayan serbest radikallerin oluşumunu azaltabilir. Hücreleri ve molekülleri oksidatif hasara karşı korur. İçinde ayrıca L-theanine vardır. L-theanine, beyin sağlığı, dikkat ve anksiyete için faydalıdır. Yeşil çayın enfeksiyonlardan koruyan, kilo vermenize yardımcı olan, karaciğer, kalp ve diyabet hastalıklarına faydalı özellikleri vardır. Sağlık sorunu yaşamayan herkes, günde 2-3 fincan içebilir. Hipertansiyonu ve kalp hastalığı olanların kafein içerdiği için dikkatli kullanması gerekir.” 

“ORGANİK ELMA SİRKESİ İLE MİDE ASİDİNİ DESTEKLEYİN”

Ünal, "Midemiz enfeksiyonlardan korunmada kritik öneme sahiptir. Mide asidinin yeterli olması birçok hastalığı önlemektedir. Yanlış beslenme, hastalıklar, ilaçlar, yaşlılık ile beraber mide asidi yeterli gelmez ve bedenimiz virüslerden kurtulmakta zorlanır. Bunun için sabah ve akşam yemeklerden önce 1 bardak suya 1 yemek kaşığı organik elma sirkesi içmek mide asidini destekleyecektir" diye konuştu.

“YEMEKLERDE KEMİK SUYU KULLANIN”

Kemik suyunun önemini vurgulayan Ünal, "Bağırsakları destekleyen kemik suyu düzenli kullanımında bağışıklık için çok önemlidir. Çorbalarda ve yemeklerde kemik suyu kullanmak gripten, bağırsak hastalıklarına ve eklem problemleri ve cilde oldukça yararlıdır" dedi.

“DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN”

Ünal, "Açık havada yapılan egzersizler bağışıklık sisteminizi destekler ve özellikle terlemek toksinleri atmak açısından da faydalıdır" ifadelerini kullandı.

“EN GEÇ 23.00’DA UYUYUN”

Yapılan çalışmalarda melatonin yani uyku hormonunun koronavirüsten korunmada etkili olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Ünal, "Bu sebeple gece özellikle en geç saat 23:00’da, tamamen karanlık bir odada, telefon, bilgisayar ve tabletten uzak olarak uyumanın melatonin hormonunu arttırmada önemli rol aldığı bilinmektedir." dedi.