Günde 2 adet tüketmek yetiyor! Hem beyne hem kalbe şifa

C vitamini deposu olan kırmızı eriğin faydaları saymakla bitmiyor. Kırmızı erik hem beyne hem kalbe şifa oluyor. Ülkemizde bolca yetişen kırmızı eriği günde 2 adet tüketmenin vücuttaki değişimine inanamayacaksınız. İşte kırmızı eriğin bilinmeyen faydaları...

Kırmızı erik kalpten alzaymıra sindirimden yaraların iyileşmesine kadar bin derde derman oluyor. Günlük A vitamini ihtiyacını da karşılayan kırmızı erik, kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

Yaraların iyileşmesi ve enfeksiyon için C vitamini öneren uzmanlar, iki orta boy erikte 12,5 mg C vitamininin var olduğunu belirtiyor. Kırmızı eriğin faydalarından biri de bir antioksidan olarak kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde rol oynamasıdır.

Taze eriğin erik kurusundan veya erik suyundan daha fazla C vitamini içerdiğini belirten uzmanlar, "Günlük A vitamini ihtiyacının da yüzde 8'ini karşılar. A vitamini sağlıklı görme, üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekler. Kırmızı/mor erik aynı zamanda lif (tanesi başına 1 gram kadar) ve doğal bir laksatif olan dihidroksifenil izatini içerir. Kabızlık ve sindirim sorunlarını rahatlatıcıdır." şeklinde kırmızı eriğin faydalarını sıralıyor.

İNME RİSKİNİ AZALTIR

Yüksek kan basıncını önlemeye yardımcı bir mineral olan potasyum (Bir orta boy taze erik 113 mg potasyum içerir) kaynağıdır. Kalbi korur, inme riskini azaltır. Çoğu koyu renkli meyvede olduğu gibi fenoller olarak adlandırılan fitokimyasallardan zengindir. Bu fitokimyasallar (antosiyaninler) oksidatif hasara karşı hücreleri korur, kanser ve kronik hastalık riskini azaltırlar. Göğüs kanseri hücrelerini öldürdüğüne dair yapılan çalışmalar vardır. Eriğin bir porsiyonu 2 adettir, sadece 30 kalori içerir. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcıdır bu bağlamda Tip 2 diyabete yakalanma riskini düşürür. Kemik sağlığını korur.

UNUTKANLIĞA ÇARE OLUR

Alzaymır gelişimini yavaşlatır. Menopoz sonrası kadınlar üzerine yapılan bir çalışmada; bir gruba 100 gram erik (yaklaşık 10 adet), diğer grubaysa 100 gram kuru elma bununla birlikte her iki gruba da D vitamini ve kalsiyum suplemanları verilmiş. Erik alan grupta ön kol ve omurgada daha yüksek kemik mineral yoğunluğu gözlenmiştir. Beynin hafıza kapasitesini geliştirir. Antioksidan deposudur bu sayede Alzaymır gelişimini yavaşlatır. Antosiyanin ve kuersetin içeriği ile beyinde hücre yıkımını önler. Böbrek taşı olanların oksalattan zengin olduğu için erik tüketmemeleri önerilir.

SUYU DA FAYDALI

Erik suyu kilo vermeyi kolaylaştırır, görme sorunlarını önler, bağırsakları çalıştırır ve hamilelik döneminin rahat geçmesini sağlar.

KİLOLARLA SAVAŞIR

Erik suyunda bulunan lif, gün boyu kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur ve atıştırma ihtiyacı duymanızı veya yemek saatinizde aşırı yemenizi önler. Böylece, kalori alım sınırlarınızın içinde kalmanıza yardımcı olur.

BEBEĞİN GELİŞİMİNİ DESTEKLER

Hamilelikte diyetinize yeni bir şey eklemeden önce daima doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, erik suyu, enfeksiyonu önlemeye, bebeğin normal büyüme ve gelişmesini teşvik etmeye ve sağlıklı kan akışını sağlamaya yardımcı olabilir.

KATARAKTA ÇAREDİR

Erik suyu, retinadaki oksidatif stresin azalmasına, maküler dejenerasyon riskinin düşmesine ve katarakt gelişiminin yavaşlamasına yardımcı olan iyi miktarda A vitaminine sahiptir.

KOLESTEROLÜ DÜZENLER

Erikte bulunan fenoller, kolesterol üzerindeki oksidatif etkileri azaltabilen, böylelikle ateroskleroz, kalp krizi ve inmeden koruyan önemli bir antioksidan türüdür.

KRONİK HASTALIKLARI ÖNLER

Erik suyunun antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir ve kanser, artrit ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı bilinmektedir.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Erik suyundaki lif, peristaltik hareketi tetikleyebilir ve daha sağlıklı sindirim sağlayabilir. Doğal müshil ve diüretik olarak kullanılabilir.