Sofradan eksik olmaması gereken besin! İlaç gibi etkisi var

Enerji deposu bir besin arıyorsanız doğru besin hurma. Çünkü günde 2 ya da 3 adet tüketilen hurma vücutta ilaç etkisi yapıyor. İşte hurmanın 10 faydası…

Hurma Ramazana sayılı günler kala raflarda yerini almaya başladı. Vücut için iyi bir enerji kaynağı olan hurma aynı zamanda ilaç etkisine sahip bir besin. Çünkü binbir derde deva.

HURMANIN 10 FAYDASI

Hurma eski çağlardan günümüze kadar tüketilen besin değeri güçlü bir meyve. Ülkemizde daha çok Ramazan ayında tüketilse de artık bu durum değişmeye başladı. Çünkü hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

1. KANSIZLIĞI ÖNLER

Hurmanın faydalarından biri de demir eksikliğine iyi gelmesi. Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltır. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitaminiyle kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır.

2. KALBE ŞİFA

Kalp dostu besinlerin başında gelen hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeler ve kalp ritmini düzenler. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltır.

3. KABIZLIKTAN KORUR

Hurmanın lif oranı çok yüksektir. Öyle ki 100 gramı 3.5 gram lif içerir. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi oluşturur. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarır.

4. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Hurma, içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunur. Ayrıca kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde fayda sağlar.

5. KRAMPLARI ENGELLER

Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşur. Hurma, içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendirir, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alır. Günde 2-3 hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılar.

6. CİLDİ KORUR

Antioksidan bakımından zengin olan hurma hücre yenilenmesini sağlar. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturur. Cilde ihtiyacı olan nemi verir, böylelikle cilt daha esnek bir yapıya sahip olur.

7. BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besindir. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizler. Ayrıca içeriğindeki yüksek orandaki magnezyum minerali, vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltır.

8. STRES VE GERGİNLİĞİ AZALTIR

Sinirleri güçlendiren B6 vitamini hurmada yüksek miktarda bulunur. Bu sayede strese karşı bir savunma gelişiyor. Hurma içerdiği B1 vitaminiyle de sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırır.

9. KİLOYU DENGELER

Yüksek lif içeriğiyle midede uzun süre kalarak sindirimin yavaşlamasını sağlar. Tokluk süresi uzar ve daha az besin tüketilmiş olur. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük çeker. Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekler ve bu sayede metabolizma da hızlanmış olur.

10. ÇOCUKLAR İÇİN YARARLI

Gün boyunca kendini oldukça yorgun hisseden, halsiz kalan veya kilo almak isteyen kişiler, hurmayla ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü sağlayabilir. Yüksek enerji içeriği, özellikle kilo almak isteyen kişiler veya gelişme çağında olan çocuklar için çok fayda sağlar.