Günde 1 kaşık yeter! Kemikleri beton, bağışıklığı çelik gibi güçlendiriyor

Geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan iğde çekirdeği tozu birçok rahatsızlığa fayda sağlıyor. İğde çekirdeği tozu, iğde meyvesinin çekirdeğinin öğütülmesiyle elde edilen doğal bir takviye olarak öne çıkıyor. İğde çekirdeği tozunun faydalarını duyanlar ise şaşırıyor. Günde 1 kaşık iğde çekirdeği tozu tüketmek kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar vücuda birçok yarar sağlıyor. Peki iğde çekirdeği tozunun faydaları neler? İğde çekirdeği tozu nasıl tüketilir? İşte detaylar…

ELİF ÇARMAN

Akdeniz bölgesinde yetişen iğde meyvesinden öğütülerek elde edilen iğde çekirdeği tozu, yüzyıllardır tüketiliyor. Taze ve kuru bir şekilde saklanabilen iğde çekirdeği tozu tatlılarda şeker yerine kullanılabiliyor. Günde 1 kaşık iğde çekirdeği tozu tüketmek kemik sağlığından bağışıklık sistemine kadar vücuda birçok yarar sağlıyor.

İĞDE ÇEKİRDEĞİ TOZUNUN FAYDALARI NELER?

İğde çekirdeği tozu içeriğindeki lif, antioksidanlar ve C vitaminiyle, sindirim ve bağışıklık sağlığını destekler. Yüksek antioksidan içeren iğde çekirdeği tozu, kemik sağlığını güçlendirerek kıkırdak oluşumunu sağlar. Peki iğde çekirdeği tozunun faydaları neler? İğde çekirdeği tozu nasıl tüketilir? İşte detaylar...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ÇELİK GİBİ GÜÇLENDİRİYOR

Yüksek oranda antioksidan, C vitamini ve flavonoidler içeren iğde çekirdeği tozu; vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getiren iğde çekirdeği tozu, grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER

Lif bakımından zengin bir besin olan iğde çekirdeği tozu, sindirim sistemini destekler. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olan iğde çekirdeği tozu; kabızlık, şişkinlik, mide gazı gibi problemlere fayda sağlar. Probiyotik etkisi bulunan iğde çekirdeği tozu mide ülseri ve gastrit gibi rahatsızlıkları hafifletir. İğde çekirdeği tozu özellikle mide problemleri yaşayanlar için doğal bir destekleyici olarak kullanılabilir.

KEMİKLERİ BETON GİBİ YAPAR

İğde çekirdeği, yüksek oranda doğal kolajen destekleyici bileşenler içerir. Düzenli iğde çekirdeği tozu tüketmek, eklemlerdeki iltihaplanmayı (artrit ve romatizma) azaltır. Öte yandan iğde çekirdeği tozu; kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, yaşlanmaya bağlı kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltır.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUR

İğde çekirdeği, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır. Öte yandan iğde çekirdeği tozu çekirdeği, kan dolaşımını iyileştirerek damar sertliğini önler. Damarların elastikiyetini artıran iğde çekirdeği tozu; kan basıncını düzenler, tansiyonu dengeleyerek kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER

İğde çekirdeği, kan şekerini düzenleyici etkisiyle bilinen iğde çekirdeği tozu, insülin direncini azaltarak diyabet riskini düşürür. İğde çekirdeği tozu, özellikle diyabet hastaları ve insülin direnci olan kişiler için önerilen besinler arasında yer alır.

İĞDE ÇEKİRDEĞİ TOZU NASIL KULLANILIR?

�� 1 çay kaşığı tozu, bir bardak su veya süt ile karıştırarak içebilir,

�� Bal veya yoğurt ile karıştırıp tüketebilir,

�� Smoothie ve bitki çaylarına ekleyerek içebilir,

�� Doğal peeling olarak cilt maskelerine de dahil edilebilirsiniz.