Köylere gittiğimizde ya da doğada sık karşılaştığımız kızılcık mayhoş tadı olan bir besin. Yurt dışında yeni bir çalışmaya göre kızılcık hafızayı geliştiriyor ve kötü kolesterolü düşürüyor.
Araştırma ekibi, 50 ila 80 yaşındakiler arasında günde bir fincan kızılcık eşdeğeri tüketmenin faydalarını inceledi. Bulgularının, nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi için etkileri olabileceğini umuyorlar.
Kızılcıklar bu mikro besinler açısından zengindir ve antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile tanınırlar. Çalışma, kızılcıkları ve bunların biliş ve beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceleyen ilk çalışmalardan biridir.
ARAŞTIRMANIN SONUCU
Sonuçlar, kızılcık tüketmenin, katılımcıların günlük olaylarla ilgili hafızasını (görsel epizodik hafıza), sinirsel işleyişi ve beyne kan vermesini (beyin perfüzyonu) önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi.