Isparta bölgesinin nadide lezzetlerinden olan gül reçeli herkes tarafından sevilmekte ve yenilmektedir. “Gül reçeli nasıl yapılır?” sorusunun cevabını herkes merak etmektedir. Çünkü gül reçeli her yörece sevilen bir lezzettir. Kahvaltı sofralarını süsleyen gül reçeli evde yapıldığında daha sağlıklı olduğu için sıkça tercih edilmektedir.
MALZEMELER:
200 gr. (yaklaşık 20 adet iri gülün yaprağı)
5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
YAPILIŞI:
- Gül yapraklarının arasında sert, kurumuş olanları varsa ayıklayın. Buruk sevmiyorsanız beyaz kısımlarını elinizle ya da bıçak yardımıyla alın.
- Bir kaç su yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Süzülen yaprakların bir kısmını tencereye alın üzerine şeker ekleyin. Yapraklar ve şeker bitene kadar aynı işlemi yapın.
- Gül yapraklarını 1 gece tencerede kapağı kapalı olarak bekletin. Sabah tenceredeki şekerin çoğu erimiş, yapraklar sulanmış olacak. Tencereyi ocağa alın 2 su bardağı suyu ekleyin içindeki şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin.
- Reçelin altı kaynayınca kısık ateşe alın, arada sırada karıştırarak 10-15 daha pişirin, suyu koyulaşmaya başlayınca içine yarım limon suyunu sıkın.
- Gül yaprakları şeffaflaşıp, reçel kıvamı istediğiniz koyuluğa gelince ocaktan alın. Sıcakken kavanozlara doldurun ağzını sıkıca kapatın ve serin yerde saklayın