HİLAL ÇAKIR
Gübre bitkilerin büyümesi için çok önemli. Fakat gübre olmayan durumlarda bazı besinlerin sularından faydalanabilirsiniz.
Bahçeniz veya evde çiçekleriniz varsa, bazı yiyeceklerin pişirme suyunu gübre niyetine kullanabilirsiniz.
GÜBRE YERİNE GEÇEN 6 ÖNERİ
Gübre etkisi oluşturacak şekilde kullanılabilecek bazı besin değeri yüksek sular, bitkiler için büyümeyi sağlar. İşte gübre yerine geçebilecek sular...
1. Pirinç Suyu
Pirinç yıkanırken çıkan su nişasta ve az miktarda mineral içerir, bitki köklerini besler.
2. Sebze Haşlama Suyu
Sebzeleri haşladıktan sonra kalan suyu soğutarak bitkiler için kullanabilirsiniz. Sebze suyu potasyum, magnezyum ve diğer mineraller içerir. Tuz ve yağ içermemeli.
3. Yumurta Haşlama Suyu
Yumurtayı haşladıktan sonra kalan suyu soğutarak kullanmak bitkileri, özellikle orkideyi coşturabilir. Kalsiyum bakımından zengindir; çiçekli bitkilerde özellikle faydalıdır.
4. Balık Akvaryumu Suyu
Balık dışkıları ve yem kalıntıları nitrat bakımından zengindir; çok iyi doğal gübredir. Aşırı tuz veya kimyasal içeriyorsa kullanılmamalı.
5. Soğan Kabuğu Suyu
Soğan kabuklarını birkaç saat suda bekletip süzerek kullanabilirsiniz. Anti-fungal özellikli, aynı zamanda potasyum içerir.
6. Çay Demliği veya Kahve Telvesi Suyu
Asidik ortam sağlar, azot içerir. Sadece az miktarda ve seyreltilmiş olarak kullanılmalı. Şeker içermemeli.