Guatr, tiroid hastalığı nedir, belirtileri neler? Guatr ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıl, nelere dikkat edilmeli?

Guatr, çoklu düğüm oluşumu ile birlikte tiroid bezinin loblarının patolojik proliferasyonu olarak adlandırılır. Hastalık oldukça tehlikelidir. Çoğu zaman yetişkin kadınları etkiler, ancak erkeklerde ve ergenlerde gelişebilir. Uygun tedavi olmadan, yaygın nodüler guatr, çeşitli organ ve sistemlerde ciddi komplikasyonların gelişmesine yol açabilir. Peki Guatr, tiroid hastalığı nedir, belirtileri neler? Zehirli Guatr ameliyat sonrası iyleşme süreci nasıl, nelere dikkat edilmeli?

Guatr terimi, genişlemiş bir tiroid bezini ifade eder. Guatrın boyutunu belirlemek için en doğru yöntem ultrasondur. Normalde tiroid bezinin hacmi kadınlarda 18 ml, erkeklerde 25 ml'yi geçmemelidir. Ultrason kullanarak tiroid bezinin hacmini belirlemek için, her lobun üç boyutu ölçülür ve ardından bir hesaplama yapılır. Guatr, hem bir azalma (hipotiroid) hem de işlevinde bir artış (hipertiroid) ile birlikte tiroid bezinin çeşitli hastalıklarında ortaya çıkmasına neden olur. Peki Guatr, tiroid hastalığı nedir, belirtileri neler? Zehirli Guatr ameliyat sonrası iyleşme süreci nasıl, nelere dikkat edilmeli? İşte tanısı, belirtileri ve tedavisi...

Guatr veya struma, tiroid bezinin davranışı ile karakterize edilen bir durumdur. Tiroid bezi vücuttaki metabolizmayı kontrol etme işlevini yerine getiren önemli bir organdır. İyot depolar ve metabolizmanın organizasyonu, gerekli hücrelerin ve bir bütün olarak vücudun büyümesi için önemli olan iyot içeren hormonlar - tiroksin ve triiyodotironin üretir.

Bir kişide guatr, görsel olarak ön boyun yüzeyinde bir şişlik gibi görünüyor. Bu hastalığa, kötü sağlığa yol açan kısmi veya tam tiroid fonksiyon kaybı eşlik eder. Guatr, tiroid bezinin vücudunda iyi huylu bir büyümedir. Hepsinden önemlisi, kadınlar bu hastalığa karşı hassastır. Kadınlarda guatr görülme sıklığı erkeklere göre 5 kat daha fazladır.

Tiroid bezinin guatr dış veya iç nedenlerle gelişebilir. Oluşumunun dış faktörleri, yetersiz iyot alımını ve kötü çevre koşullarını içerir. Guatrın endojen nedenleri, hipotiroidizm ve hipertiroidizm (tiroid bezinin fonksiyonlarının azalması ve artması), temel eser elementlerin emilimini engelleyen gastrointestinal sistem bozuklukları ve otoimmün hastalıklardır. Guatr gelişimi, tiroid hormonlarının sentezini etkileyen belirli ilaç türlerinin alınmasının reçete edildiği diğer hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Tiroid dokusunun çoğalması sadece hastalıklar tarafından değil, ergenlik, hamilelik ve emzirme gibi bazı fizyolojik durumlar tarafından da desteklenebilir. Kanser, vakaların sadece yaklaşık %5'inde guatrın nedenidir. Diğer hastalarda tiroid hiperplazisi iyi huyludur. Olumsuz dışsal faktörler hastalığa yatkınlık üzerine bindirildiğinde, ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Guatrı, fark ederseniz doktorunuza görünmeniz gerekir. Organın gözle görülür büyümesi, boynun ön tarafında, Adem elması bölgesinde bir şişlik gibi görünüyor. Ancak guatrın görsel tezahüründen önce, birçok durumda, tiroid bezinin hafif derecede aşırı büyümesini gösterebilecek başka semptomlar gözlenir. Ciddi terapi ve cerrahi müdahaleye başvurmadan, erken evrelerde mevcut ihlali düzeltmeye izin verecek şekilde zamanında fark edilmeli ve nedeni belirlenmelidir.

TİROİD AMELİYATI RİSKLİ Mİ?

Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.

TİROİD BEZİ ALINIRSA NE OLUR?

Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve obezite ortaya çıkar. Obezite genellikle, göz çevresinde, göbek etrafında ve vücudun alt bölgelerinde kendini gösterir. Ayrıca tiroid hormon eksikliği kilo alımının yanısıra vücudun ödemli olmasına neden olur.

TİROİD YUTKUNMA ZORLUĞU YAPAR MI?

Tiroid nodülü, gırtlak ve soluk borusu çevresinde yer alan tiroit bezlerinde gelişen yumrulardır. Tiroit kanseri, tiroit bezi iltihabı ve iyot eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanan bu durum, boyunda ağrı, ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü ve yutkunma zorluğuna neden olabilir.

GUATR AMELİYATLA GECER Mİ?

Özellikle kadınlarda daha sık görülen tek ya da çok sayıda nodüller guatr olarak görülebilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki her tiroid nodülü ameliyat gerektirmemektedir.

TİROİD AMELİYATI SONRASI NE OLUR?

Tiroid ameliyatından sonra hasta hemen ertesi gün evine dönebilmektedir. Ameliyat esnasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu nedenle ameliyattan sonra dikiş alınmasına da gerek kalmamış olur. Ameliyatından sonra hasta hiçbir yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması ile karşı karşıya kalmamaktadır.

GUATR AMELİYATINDAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ameliyattan sonra tiroid hormonu düzeyi normale geldiğinden iştah ve sindirim düzelir ve kilo almaya başlanır. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Ameliyatta tiroid bezine yakın komşuluk gösteren ve kalsiyum salgılayan paratiroid bezlerinin kanlanma bozukluğu ya da zarar görmesine bağlı kandaki kalsiyum seviyesi düşebilir.

GUATR AMELİYATINDAN SONRA KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Tiroid bezi ameliyatı sonrasında iki gün hastanede kalan hasta sonrasında evine gönderilir ve tam iyileşme süresi yaklaşık 1 hafta ile 10 gün arasındadır.

GUATR AMELİYATINDAN SONRA SES KISIKLIĞI NE KADAR SÜRER?

Geçici ses kısıklığı genellikle ameliyat sonrası 1 ay ila 1 sene içerisinde düzelmektedir. Ancak 1 yıldan sonra ses kısıklığı gerilemiyorsa kalıcı ses kısıklığından bahsedilir.

GUATR AMELİYATINDAN SONRA AĞRI OLUR MU?

Ameliyat sonrasında, hastaları rahatsız eden bir ağrı, genellikle olmamaktadır. Erken dönemde karşılaşılan boğazda takılma hissi ve hafif ağrı, genellikle 24 saat sonra kaybolur. Ameliyattan sonraki 6-8 saat içinde, hasta ağızdan beslenmeye başlar ve rahatlıkla dolaşabilir.

ZEHİRLİ GUATR NEDİR?

Zehirli guatr yaygın olarak da bilinen bir tiroid bezi hastalıkları arasında yer almaktadır. Kısaca zehirli guatr olarak adlandırılmaktadır. Otoimmün hastalıklarından bir tanesi olarak bilinen zehirli guatr hastalığında vücudun kendi kendine oluşturmuş olduğu bir savunma sistemi söz konusudur.

ZEHİRLİ GUATR NASIL GEÇER?

1) Çuha Çiçeği Yağı

Zehirli guatra en iyi gelen bitkisel çözümlerden bir tanesidir. Çuha çiçeği yağı esans yağ olarak da bilinmektedir. Pek çok yararlı asitleri olan çuha çiçeği yağı tiroid bezlerinin hormonlarının düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm enzimleri de salgılamasını sağlar. Çuha çiçeği yağı zehirli guatrı olan kişilere uzman bitkisel doktorlar tarafından da önerilir.

2) İyot

Green Card çekilişine şimdi başvurun!

Global USA

Bir Personelin İşletmeye Olan Maliyetinin Hesaplanması

Paraşüt Ön Muhasebe

by Taboola

Zehirli guatr için bir diğer tercih edilecek bitkisel yöntem ise iyottur. İyot eksikliğinden kaynaklı olarak zehirli guatr nüksedebilir. Bundan dolayı iyot ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özellikle yeterli derecede iyot tüketilmesi zehirli guatrın ilerlememesi açısından çok önemlidir.

3) Esmer Su Yosunu

Esmer su yosunu da zehirli guatr için çok önemlidir. Esmer su yosunu guatr tedavisi sürecinde de kullanılmaktadır. Yüksek miktarda iyot içermektedir. Tiroidin normalleşmesi açısından esmer su yosunu kullanılır. Bu şekilde zehirli guatr normalleşmesine yardımcı olur. Esmer su yosunu potasyum kalsiyum ve magnezyum da içermektedir. Bundan dolayı demir açısından da son derecede zengindir.

4) Karahindiba

Hindistan'da sıklıkla görülen bir bitkidir. Karahindiba otu zehirli guatra oldukça iyi gelmektedir. Özellikle Karahindiba yaprakları boyun bölgesinde meydana gelen şişliklerin yok edilmesini sağlar. Guatrdan ötürü meydana gelen rahatsızlıklara çok iyi gelmektedir. Karahindiba ile zehirli guatr tedavisini günde 3 kez uygulayabilmektesiniz. Karahindiba zehirli guatr belirtilerini önemli ölçüde giderecektir.

6) Sarımsak

Guatr tedavisi için kullanılan ve çok tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Guatra neden olan tüm faktörleri ortadan kaldırır. Son derecede şifalı bir bitkisel tedavi yöntemidir. Zehirli guatr için doktorlar tarafından da tüketilmesi önerilir.

ZEHİRLİ GUATR HASTALIĞI TANISI

Zehirli guatr hastalığının tanısı için bir takım kan testleri yapılmaktadır. Kan testleri sonucunda ortaya çıkan verilere göre zehirli guatr hastalığı teşhis edilmektedir. Bu şekilde vücudun iyot durumuna da bakılır. Zehirli guatr hastalığı için hastaya biyopsi de yapılabilir. Boyun bölgesinden alınan biyopsi örnekleri ile hastalığının kesin olarak tanısı konulmaktadır.

Zehirli Guatr Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zehirli guatr hastalığı için belirtileri şu şekildedir;

1) Çarpıntı

Zehirli guatr hastalığının ilk olarak belirtisi çarpıntıdır. Çarpıntı gün boyunca devam edebilir. Kalp atışı sesini sürekli olarak hasta duyabilir.

2) Kilo Kaybı

Herhangi bir nedene bağlı olmadan zehirli guatr belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kilo kaybı hastada belirgin ölçüde sürmektedir.

Zehirli guatr hastalığının tedavisi hastadan parça alınır ve tedavi şekli belirlenir. Hastanın yaşı ve kullanılacak ilaç tedavisi bu noktada önemlidir. Pek çok faktör de göz önüne alınır. Antitiroid ilaç tedavisi uygulanır ve zehir ortadan kaldırılmaya çalışır. Aynı zamanda tiroid bezleri için aşırı tiroid hormonunun dengelenmesi için hormon tedavisine de başlanır.