Gripten korunmak için ana kural hijyen 

Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı
banu.yazici@florence.com.tr 

Kış mevsiminin ortasındayız ve etrafımızda hastalıklar kol geziyor. Her evde en az bir kişi grip,ishal veya öksürük atakları geçiriyor. Hasta olan bir kişi evin diğer bireylerine bulaştırıyor ve bu döngü sürüp gidiyor. Peki ne yapmalıyız? 

1-Çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırın! Öncelikle her zaman söylendiği gibi en temel önlem hijyen!.Hijyen derken evde hijyen, okulda hijyen, dışarıda hijyen…Özellikle de el yıkama en  önemli oranda üzerinde durulması bir konudur. Anaokulu döneminden itibaren çocuklarımıza bulaşıcı hastalıklardan korunmak için 15 saniyede el yıkama eğitimleri verilmelidir. Çocuklarımıza el yıkamayı öğrettiğinizde grip olan çocuk hapşırdıktan sonra elini yıkarsa bakteri yayılmayacak ve çocuklarımızı enfeksiyondan korumuş olacağız. 

2-Tuvalet eğitimlerine dikkat! Bulaşan hastalık grip yani daha çok solunum yolu yayılan hastalık değil de salgınlara yol açabilen ishal de olabilir. Özellikle daha çok kış aylarında salgınlarını gördüğümüz rotavirüs veya adenovirüslerin neden olduğu çocuklarımızın susuz ve halsiz kaldığı, kusma ve ishal ataklarıyla giden, hastane yatışlarına da neden olan bağırsak enfeksiyonları tuvalet ve temasla geçer,bu yüzden hem çocuklarımızın ellerini iyice temizlemeleri hem de tuvalet eğitimini düzgün bir şeklide almaları gerekmektedir. Aynı sorumluluk okul yönetiminde de olmalıdır.   

Hapşırsa bile elini yıkasın!

3-Özbakım her zaman önemlidir: Öğretmenlerin ve anne-babaların da tuvalet eğitimini düzgün bir şekilde vermesi gerekir.  

4-Sınıf ve odaları her zaman havalandırın: Okul yönetiminin ve ailelerin bir başka yapması gereken şey sınıflarının veya çocukların odalarının yeteri kadar havalandırılmasını sağlamaktır. Çünkü bakteriler kalabalık ortamda daha çabuk yayılır, odayı havalandırdığınız zaman bakterinin o ortamda kalmasını bir nebze sağlamış olursunuz. 

5-Oyuncaklar mikrop yuvası olabilir: Anaokullarının veya ailelerin çocukların oyuncaklarını  haftada bir kere yıkaması veya tozlarının alması gerekir ancak çocuklar odada yokken bunu yapması gerekmektedir. Mümkünse tüylü oyuncak ve halı bulundurulmaması özellikle alerjik çocukların ataklarını önlemekte etkilidir. 

6-Temizlik malzemeleri tehlike saçmasın: Oyuncakların temizlemek için kullanılan deterjanların kokusuz olması yine alerjen bünyeler için önemlidir. 

Evi düzenli olarak havalandırın

7-Evde alabileceğiniz küçük önlemler: Aileler okula giderken çocuklarının çantalarına el antiseptikleri koyabilirler. Aile üyelerinin ortak kullandığı havlu ve mutfak bezlerini, çarşaf ve nevresimleri her hafta değiştirmelisiniz.  

8-Çamaşırları ütüleyin: Ancak çamaşırları yıkarken ısıya ve çamaşır suyu katkılı deterjanları kullanmalıyız mikropları öldürmek için. Başka bir yöntemde yüksek ısıda ütülemek olabilir. Isı bakterilerin %90'ını öldürmektedir. Isıya dayanıklı bakteriler de vardır. O yüzden kullanılan deterjanlar çamaşır suyu katkılı olmalıdır.