AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Günlük bir yetişkinin tüketmesi gereken C vitamini oranı 30 gram olmak zorundadır. Çocuklarda ise 50 gram olması gereken C vitamini, besinlerden alınır.
Bağışıklık sistemindeki protein fırtınasını hareketlendiren C vitamini bakımından en zengin besin ise portakal olarak biliniyor. Ancak bilim insanları portakalın 10 katı C vitamini içeren besinler olduğunu vurguladı. Peki C vitamini bakımından portakaldan daha zengin besinler hangileridir? Cevabı haberimizde...
Kivi, portakaldan daha fazla C vitamini barındıran ilk besinlerden biridir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda potasyum ve bakır olan kivi, günde tüketilen bir adetinden istenilen C vitamini miktarı elde edilir. Özellikle bağırsak sisteminin işlevselliğine katkı sağlar.
İçeriğinde kapsaisin madde içeren acı biber, özellikle vücutta kas ve kemik gelişimine katkı sağlar. Düzenli tüketilen acı biber, romatizmal hastalıkların önünü keser. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda acı biberin Doğu mutfak kültüründen yer almasından kaynaklı o civardaki insanlarda kemik hastalıklarına nadir rastlandığını belirtti.
Tek atışla iki vuruşa neden olan dolmalık biberler hem C vitamini hem de lif barındırır. Bu sayede vücudun C vitaminin enzimleme oranı daha yüksektir.
Likopen maddesi bakımından zengin olan çilek, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini baştan sona yeniler. Depoları dolduran çilek, grip ve soğuk algınlığına tokat etkisiyle hastalığı yok eder.
Son yılların en trend besini olan Brüksel lahanası özellikle kış aylarında C vitamini eksikliğin yüzde 30'unu karşılar. Lif barındıran brüksel lahanasının yapılan araştırmalarda kanseri engellediği ortaya çıkarıldı.
Görüntü olarak kök besinlere benzeyen brokoli içerdiği C vitamini sayesinde neredeyse turunçgillerle eş değerdir.