KADİR TEKİN
Soğuyan hava, kapalı mekanların artışı ve mevsimsel virüsler... Kış mevsimiyle beraber grip vakaları artmaya başladı. Özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen öksürük, balgam ve göğüs tıkanıklığı, vücudu yorgun düşürüyor.
Kışa yaklaşırken grip, halsizlik, burun tıkanıklığı ve boğaz tahrişiyle günlük yaşamı zorlaştırıyor. Özellikle öksürük krizleri, uykuyu ve konuşmayı bölebiliyor. Grip dönemlerinde mukus üretimi artabilir ve bu durum akciğerlerde bir ağırlık hissi oluşturabilir. Zencefil çayı, öksürük krizlerini bitiriyor ve solunum yollarını rahatlatıyor.
Boğazı rahatlatmaya ve kuru öksürüğü hafifletmeye,
Soğuk algınlığı ve gripte destekleyici bir içim ritüeli sunmaya,
Akciğerlerde hissedilen tahriş ve dolgunluk hissini sakinleştirmeye yardımcı bir seçenek olarak değerlendiriliyor.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı bal (isteğe bağlı)
Sıcak su kaynatılır, 1–2 dakika dinlendirilir (çok kaynar olmasın),
İçine zencefil eklenir, 7–10 dakika demlenir,
Süzülür, ılık/sıcak olarak içilir.
Kullanım önerisi
Grip ve öksürük şikayetlerinin yoğun olduğu dönemlerde günde 1–2 fincan, yemeklerden sonra veya akşam saatlerinde tercih edilebilir.