Gri günler kapıda: Hazan mevsiminde hüzünle baş etmenin yolları

Bol bulutlu, koyu gri ve yağmurlu günleri özleyen, arayan pek çok insan olmasına rağmen, yaklaşan sonbahar şimdiden bazı insanları kara kara düşündürüyor. Kimileri hazan mevsiminde huzuru bulurken, kimileri ise sonbaharı ve kışı pek de sabırsızlıkla beklemiyor. Elbette kasvetli günlerin üstesinden biraz çabayla gelinebilir. Ki uzmanlara göre; iklim krizi bize, yazların ve yağışların aşırı olacağını işaret ediyor.

Aksam.com.tr

Belgin Özdemir

Birçok insanın mevsimlerdeki değişimden etkilendiği ve bunun depresyon semptomlarına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu semptomlar; enerji eksikliği, düşük ruh hali ve motivasyon güçlüğü içerebilir. Bu süreçte kendimize zihinsel ve bedensel telkinlerde bulunmak ve bunu eyleme dökmek büyük ölçüde rahatlatıcı. Peki neler yardım edebilir bize bu süreçte?

IŞIĞA SARILMAK

1980'lerden bu yana ışık tedavisi mevsimsel depresyon türleri için oldukça etkili. Bunu doğal yollardan da elde edebiliriz. Gün ışığından daha çok yararlanmak için; erken kalkmak, gündüz saatlerinde dışarıda yürümek ve aydınlık ortamları tercih etmek fayda sağlayacaktır.

D VİTAMİNİ

Klinik olarak kanıtlanmadı ancak düşük D vitamini, depresyonla ilişkilendiriliyor. Güneşin çekilmesi ve tüm gün kapalı mekanlarda olmamız neticesinde oluşan kasvet ve halsizliğe D vitamini takviyesi öneriliyor.

DOST SESİ

Kötü hava koşulları içeride kalmayı gerektiriyor ve bu da sosyal bir gerginliğe neden olabiliyor. Uzmanlara göre bu süreçte dost ve arkadaşlarla plan yapmak, metinsel ya da sesli yakınlıklara zaman ayırmak ruh halinize iyi gelecektir.

NE YERSEK OYUZ

Her dönem düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmek elzem. Ancak bu süreçte öğün saatlerini atlamamak, enerji veren yiyecekler tüketmek ve en önemlisi tadını çıkararak yemek son derece önemli...

EGZERSİZ

İçeride ya da dışarıda; bedeni harekete geçirmek, spor yapmaya vakit ayırmak, meditasyon ve nefes egzersizleri hüznünüze iyi gelebilir. Bir müzik eşliğinde dans etmek ise içinizdeki gülümseyen çocuğu ortaya çıkarabilir.

GÜZEL RAYİHALAR

Aromaterapi yağları ve güzel kokular; rahatlatma, ağrıyı hafifletme, kaygı ve stresi azaltma yönünden çok sağlıklı bir seçim olabilir. Rayihası evinizi saran bitki çayları tüketebilir, aromaterapi yağlarını ya da çeşitli bitkileri tütsü olarak kullanabilirsiniz.

KENDİNİZİ DESTEKLEYİN

Kötü hava koşulları gözünüzü korkutmasın. Bunun farklı bir deneyim olduğunu anlamak için; yağmurda müzik dinleyerek yürümek, doğaya başka bir gözle bakmak ya da bir kahve molası eşliğinde keyifli bir filmi seyretmek, günlerinizi aydınlatabilir.

Serotoninize sağlık...