Göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

Göz damları vücuda giren bir sıvı. Bu nedenle birçok kişi göz damlasının orucu bozup bozmadığı konusunda tereddüt ediyor. Peki göz damlası kullanmak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı fetvası...

Ramazanda orucu bozan ve bozmayan konular tartışılıyor. Sağlık açısından göz damlası kullanmanın orucu bozup bozmadığı ise merak konusu. İşte detaylar...

Göze ilaç damlatmak orucu bozar mı, göz damlası kullanmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı en açık yanıtı vermiştir: "Göz için kullanılan damlalar, ağız yoluyla vücuda alınmadığı ve gıda desteği sağlamadığı için orucu bozmaz."

Din İşleri Yüksek Kurulu açıklaması aynen alıntılanmıştır, bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere yeme içme veya keyif eylemini karşılamadığı için göz damlası, kulak damlası ya da burun damlası gibi damlalar orucu bozmaz:

"Konunun uzmanlarından alman bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır."

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Oruçluyken göz damlası kullanmanız gerekiyorsa ve tereddüt içinde kaldıysanız; endişe etmeden göz damlanızı kullanarak hastalığınızı iyileştirebilirsiniz.

Göz damlası, orucu bozan durumlardan biri değildir ve oruç tutan kişiler tarafından güvenle kullanılır. Şayet çevrenizden biri göz damlası damlatmak orucu bozar mı diye ikilemde kalıyorsa o kişiye göz damlasının orucu etkilemeyeceğini açıklayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse göz yanması, enfeksiyonu, kaşıntısı için önerilen göz damlalarının kullanımı oruca engel değildir. Eğer doktorunuz göz yanmasını iyileştiren bir damla vermişse ve oruçken kullanmanız gerekiyorsa, bu damlayı ihmal etmeden kullanabilirsiniz. Böylece göz sağlığını korumaya ramazan ayında da devam etmiş olursunuz.

Ayrıca göz kuruluğu için de nemlendirici göz damlaları önerilir. Göz doktorunuz size bu tür damlalar verdiyse oruç tutarken kullanabilirsiniz. Göze temas eden göz damlası, orucun bozulmasına neden olmaz.

Peki, göz damlası boğaza akar mı?

Endişe edenler için kısa bir açıklama yapalım: Doğru kullanım ile damla gözyaşının geldiği kanaldan genze ve buruna doğru akar. Geçiş sırasında hafif şekilde boğazda da hissiyat oluşabilir. Bunu önleyebilmek adına damlayı uyguladıktan hemen sonra gözleri kapatıp, parmakla gözlerin buruna yakın kısmını içe doğru birkaç dakika hafifçe bastırabilirsiniz.