Göz altı morluklarına doğal çözümler! Göz altı morlukları nasıl geçer?

Göz altı morlukları birçok kişinin en çok yakındığı problemler arasında yer alıyor. Pek çok zaman önemsemediğimiz koyu göz altları aslında bir hastalığın belirtisi de olabilir. Peki, göz altı morlukları neden oluşur? Göz altı morlukları nasıl geçer? Mor Papatya'ya değerlendirmelerden bulunan Dermatolog Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, göz altı morluklarına doğal çözümleri anlattı.

Göz altı morlukları için birçok insan doğal çözüm yollarını araştırıyor. Biz de pandemi sürecinde cilt problemlerine karşı destek olmak için Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir’e “Göz altı morlukları nasıl geçer?” sorusunu sorduk.

Aksam.com.tr’den Merve Kantarcı Çulha’nın sorularını yanıtlayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, soğuk kompresyon ve salatalık, patates, yeşil çay gibi bazı bitkisel kürlerin göz altı morluklarına iyi geldiğini söyledi. İşte göz altı morluklarına doğal çözümler…

Göz altı morlukları neden oluşur?

Yaşlanma ile birlikte deri elastikiyetinde ve deri altı yağ dokusunda azalma, kemik yapısında ve bağlarda ortaya çıkan değişiklikler sonucu görülen çukurlaşmalar, damarların yüzeysel seyretmesine bağlı ortaya çıkan mavimsi renk ve yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı torbalanmalar göz altında koyuluk şeklinde karşımıza çıkabilir.

Koyu göz altlarının sebepleri nelerdir?

Göz çevresi koyuluğunun pek çok sebebi vardır. Kalıtsal özelliklerimiz dışında yaşam tarzımız, beslenme alışkanlıklarımız, yaşlanma sürecimiz ve göz çevresi bakımımız göz altının görünümü belirleyen başlıca etmenlerdendir.

Karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları, bazı vitamin ve mineral eksikleri, uyku problemleri, yorgunluk, dengeli beslenmeme, yeterli miktarda su tüketilmemesi, yoğun alkol ve kafein tüketimi, sigara kullanımı göz altındaki koyu halkalara yol açabilir.

Deriye rengini veren melanin adı verilen maddenin artmasını uyaran durumlar; güneş ışınları, atopik ekzema, gebelik ve hormonal değişiklikler, alerjenler ve irritanlar da göz altı koyulaşmasının diğer nedenlerindendir.

Göz altı morlukları nasıl geçer? Soğuk kompres, salatalık gibi uygulamalar işe yarıyor mu?

Soğuk kompresyon ve salatalık, patates, yeşil çay gibi bazı bitkisel kürler kısmi destek sağlayabilir. Bunların yanı sıra göz çevresi kan dolaşımını hızlandıracak masajlar ile K ve C vitamini içeren kremlerden faydalanabiliriz.

Bu uygulamalardan yeterince fayda görmeyen kişiler, altta yatan hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri açısından değerlendirilebilir ve göz çevresi peelingleri, mezoterapi uygulamaları, göz altı ışık dolgusu ve lazer yöntemleri ile desteklenebilir.

Son olarak göz altında morluk oluşmaması için günlük hayatta nelere dikkat etmeliyiz?

Dengeli ve sağlıklı beslenme, mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketimi, yeterli süre uyumak, bol su tüketimi, alkol ve sigara kullanmamak, aşırı kahve tüketiminden kaçınmak gerekir. Güneş ışınlarından korunmalı, göz çevresine uygun, irritan maddeler içermeyen ürünler tercih edilmelidir.