AZİME KAHYA
Pişi tarifi arayanlar genelde beklemek istemediği için mayasız tariflere göz atıyor. Peki, mayasız pişi olur mu? Oluyor. Fakat birkaç püf noktası var.
Mayasız pişide sirke kullanılıyor. Sirke hamuru daha çok kabartır, tadı kesinlikle belli olmaz. Hamur ne çok sert ne çok yumuşak olmalı.
Yağ kızgın olmalı ama duman çıkacak kadar sıcak olmamalı. İsterseniz hamura biraz şeker ekleyip tatlımsı pişi de yapabilirsiniz. İşte adım adım mayasız pişi tarifi...
MAYASIZ PİŞİ TARİFİ MALZEMELER
2 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke (kabarması için çok iyi olur)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2–3 yemek kaşığı su (gerektikçe)
Kızartmak için sıvı yağ
MAYASIZ PİŞİ TARİFİ
Yoğurt, yumurta, tuz ve sirkeyi bir kapta karıştırın. Üzerine unu ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Gerekirse 1–2 kaşık su ekleyebilirsiniz. 10–15 dakika kadar üzerini örtüp bekletin. (Mayasız olsa da kabarması için iyi gelir.)
Hamuru ikiye bölün. Hafif unlanmış tezgahta merdane ile 0.5–1 cm kalınlığında açın. İsterseniz kare, yuvarlak veya üçgen parçalara kesin.
Derin bir tavada yağı iyice ısıtın. Parçaları yağa bırakın ve her iki tarafı güzelce kızarana kadar pişirin. Çok yüksek ateş olmasın; dışı hızlı yanar, içi çiğ kalır.
Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Peynir, reçel, çay... Ne isterseniz yanında servis yapabilirsiniz.