AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Kuzu ve dananın iç bağırsaklarından yapılan mumbar dolması yüksek oranda kollejan içerir. Batı da şuan popüler olan mumbar dolması, vücudun ihtiyacı olan her vitamin ve minerale sahiptir. Ancak görüntüsünden ve kokusundan kaynaklı bazılarının tercihi olmaz.
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfaklarından eksik olmayan mumbar dolması zahmetli bir yemektir. İyi yıkanması gereken bağırsaklardan kaynaklı zahmetli olan bu lezzetin finalindeki efsane tat için her şeye değer! Doğulu kadınlar bağırsakları önceden tuz ve sıcak suyla iyice temizler ve dolaplarına koyar.
PÜF NOKTA: Bir gün önceden bağırsakları önce sirkeli suda sonra tuzlu suda bekletin. Akabinde bıçak yardımıyla sıyırmanız gereken yerleri sıyırın. Bir gün boyunca tuzlu suya batırarak temizlemesini garantileyin.
MALZEMELER;
Bir takım koyun bağırsağı
Bir su bardağı kırık pirinç
Birer tatlı kaşığı biber salçası ve domates salçası
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Bir adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Bir çay kaşığı pul biber, karabiber, sumak ve tuz
Piştiği sırada; yarım çay bardağı limon ve bir yemek kaşığı beyaz sirke, bir yemek kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI;
Pirinçleri iyi yıkadıktan sonra üzerine maydanoz ve kuru soğanı ufak keserek ekleyin.
Akabinde sırayla; salçalar, zeytinyağı, baharatları ekleyin iyice karıştırın.
Önceden çok iyi temizlenmiş bağırsakları işaret parmağınızın yardımıyla açın.
Delikten pirinç malzemesini koydukça bağırsak ters olacak.
Parmağınızda her koyduğunuz pirinci geriye doğru itekleyin.
Tepsideyken bir tutan kaya tuzu üzerine döküp iyice ovalayın.
Ortaya çıkan kısmında temizlenmesi için bu işlemi uygulayın sonra sudan geçirerek tencereye ekleyin.
Üzerine limon suyunu sirkeyi ve tuzu ekleyin.
Bir yanama sonrası bu suyu döküp yeniden su ekleyin.
Bu kez bir saat boyunca kaynamasını bekleyin.
Servis ederken üzerine toz pul biber ve karabiber dökmenizi tavsiye ederiz.
Afiyet şifa olsun...