AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Ruhsal sorunların başında gelen travmalar kalıcı bir sağlık durumudur. Tedavilerle hafifletilen ancak aslında ölene kadar kalan travmalara uzmanlar gözle görünmeyen yaralar olarak adlandırılır. Travmayı doğal afetlere maruz kalma, aile içi sağlıksız iletişim, çok yakın birini kaybetmek ve çocukluktan kalan depresyon kaygı bozukluğu, korkular tetikler.
Benzer olaylar yaşadıkça travmalar yeniden ortaya çıkabilir. Travmaları en çok tetikleyen durumun diğer ruhsal sorunlar olması ise uzmanların en çok uyardıkları süreçtir. Kronik hale geldiklerinde ise risk artar. Ancak bazı hafifletici süreçlerle bu durumun altından kalkılır.
Travmaları azaltmak için ilk yapılması gereken şey çevremizde bizi destekleyecek insanlarla beraber olmak. Bulunduğumuz olumsuz anlardan ve ortamlardan uzaklaşma travmayı sistematik olarak azaltır.
Yaşanılan duruma göre destekleyici sözler sarf etmek. Yaşanılan istismar ya da uzun süreli olaya maruz kalmak durumu her ne kadar kötü halde gösterse de aslında destek görmek insnaı rahatlatır.
Muhakkak bir hobi edinilmesi lazım. Bu kişiye ruhsal ve bedensel olarak iyi gelir. Öte yandan kişinin sürekli destek görmesi onu güvenilirliğini artırır.
Çevreden sosyal ortamdan kopmamaya dikkat edin. Bu size iyi gelecektir. Kendinizi kendinizde cesaretlendirin.
İnsanlara duygularınızı ifade edin. Kötü ve olumsuz her şeye kapalı durun.
Sizin süreçlerinizden geçmiş insanlara destek olun.