Görmezden gelmeyin! Çocuklarda işitme kaybına neden oluyor

Çocuklarda işitme kaybının yaygın olduğunu belirten uzmanlar, işitme kaybının geç fark edilmemesi için uyardı. Peki, çocukta işitme kaybı nasıl anlaşılır? İşitme kaybı nedenleri neler? Yanıtlar haberimizde...

IHA

Çocuklarda işitme kaybının geç anlaşılması hem başarıyı hem de günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Peki, işitme kaybı nedenleri neler?

İHA'ya açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, çocuklarda işitme kaybı belirtilerini anlattı.

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBI NEDENLERİ

Opr. Dr. Yunus Karadavut, okul çağı çocuklarında sık görülen işitme kaybı nedenlerini şöyle sıraladı:

"Alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti ve bademcik enfeksiyonları ve buna bağlı orta kulakta sıvı birikmesi durumu, dış ve orta kulak enfeksiyonları, buşon (kulak kiri), travma, kulak içine yabancı cisim kaçması gibi durumlar, genetik hastalıklar sayılabilir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusunda 1000'de 9'a yükseldiği bildirilmektedir."

100 ÇOCUKTAN 14'ÜNDE KALICI YA DA GEÇİCİ İŞİTME KAYBI GÖRÜLÜYOR

Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybının okul-yaşı çocukların yüzde 14'ten fazlasını etkilediğini dile getiren Opr. Dr. Karadavut, şu bilgileri verdi:

"Tek taraflı işitme kayıplarında bile sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Sonuç olarak okul çağı çocuklarında işitme kaybı ihmal edilmemeli ve en yakın uzman hekime başvurulmalıdır."