Göbete tarifi ikindi çayı yanına sevilen bir börek çeşidi. Eskişehir'le özdeşleşen göbete Tatar mutfağında da biliniyor. Hamur işi olan göbetenin patateslisinden kıymalısına kadar birçok çeşidi yapılıyor. İşte adım adım göbete tarifi ve malzemeleri...
GÖBETE TARİFİ MALZEMELER
Hamuru için:
6 su bardağı un
1,5 çay kaşığı instant kuru maya
Yaklaşık 2,5 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
1 su bardağı kıyma
1 orta boy soğan
1,5 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Tuz, karabiber
Hamurları yağlamak için:
Tereyağı
Sıvı yağ
GÖBETE TARİFİ
Göbete tarifi için önce kıymayı kavurun. Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun. Ardından kıyma ve salçayı da ekleyerek kavurun. Karabiber ve tuzu da ekleyip harcı ocaktan alın.
Göbetenin hamuru için kuru mayayı ılık suyla açın. 6 su bardağı un, maya, su ve tuzu ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru bezelere ayırıp oklavayla yufkaları açın.
Göbetenin tabanı için üç adet yufkayı aralarını tereyağı-zeytinyağı karışımıyla yağlayarak üst üste koyun. Yufkaları rulo yapıp gül böreği şeklinde sarın.
Üzerine elinizle batırıp merdaneyle tepsinizden biraz daha büyük olacak şekilde açın. Göbetenin üst katmanı için de diğer iki yufkaya aynı işlemi uygulayın ve tepsi boyutunda açın.
Tabanı tepsiye yayıp kıymalı harcı yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkayı da malzemenin üzerine yerleştirip alttaki yufkanın kenarlarını üstteki yufkanın üzerine kapatın.
Böreğin üzerini de güzelce yağlayın. 180 derece ısıtılmış fırında göbeteyi pişirin.
Göbetenin üzeri kızarınca çıtır çıtır olmaya başlayınca piştiğini anlayacaksınız. Fırından alıp ilk sıcağı çıktıktan sonra göbeteyi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...