Glutatyon nasıl uygulanır, faydaları nelerdir? Glutatyon nedir, ne işe yarar?

Antioksidanların faydaları hakkında her şey söylendi gibi görünüyor! Gençliği uzatırlar, aktif olarak serbest radikallerle savaşırlar, tehlikeli hastalıkları önlerler. Fakat vücudumuzun sağlıklı çalışması için antioksidanlardan hangisine alfa ve omega denebilir? En güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyondur. Glutatyon neden antioksidanların ''kralı'' olarak kabul edilir? Ve vücuttaki rezervlerini yenilemek ne kadar önemlidir?

Glutatyon vücutta bağışıklık sistemimizi koruyan çok önemli bir antioksidan fonksiyona sahiptir. En güçlü antioksidanlardan biridir ve vücuttaki serbest radikallerle aktif olarak savaşır, kanser dahil çeşitli hastalıkları önler. Vücuttaki antioksidan süreçlerde glutatyonun rolü muazzamdır! Bu maddenin vücuttaki eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir: kardiyovasküler hastalık, kanser, Alzegeimer hastalığı ve Parkinson hastalığı.

Glutatyon, insanların hastalıklardan korunması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için gerekli olan vücuttaki en önemli moleküllerden biridir. Sisteine, glisin ve glutamin aminoasitlerinden oluşan glutatyon, kanser, kalp-damar hastalıkları, yaşlanma, bunama (demans) gibi birçok kronik/dejenaratif hastalığın önlenmesinde büyük öneme sahiptir.

ücutta doğal olarak üretilen glutatyon, mitokondri dediğimiz hücreye enerji sağlayan yapıların işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde de önemlidir. Kanserleşme sürecinde hasar almış veya işlev bozukluğu görülen mitokondrilerin payı vardır. Toksin veya sağlıksız hücresel ortam nedeniyle mitokondrilerin çalışması bozulur ve hücre solunumda oksijen yerine glukoz (şeker) kullanılan ilkel bir solunum formuna geçer ve kanserleşir.

Sağlıklı bir vücut elde etmek, hastalıkları önlemek, yaşlanmanın etkilerinden korunmak, performansı artırmak, sağlıklı kalmak, bağışıklığın ve enflamasyonun kontrolü için vücutta glutatyon düzeylerinin yüksek tutulması gerekir. Yapılan araştırmalarda, glutatyon düzeylerinin yüksek tutulmasıyla kasların iyileşme süresinin kısaltıldığı, kas hasarlarının azaltıldığı, kas kuvveti ve dayanıklılığının artırıldığı ve metobolizmayı yağ depolama yerine kas yapımına yönlendirdiği ortaya çıktı.

GLUTATYON EKSİKLİĞİ

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücudun glutatyon üretimi de azalmaktadır. Toksinlere maruz kalmak glutatyon miktarının daha da azalmasına neden olur. Glutatyon azaldığı zaman vücut serbest radikallere (toksinler, atık maddeler) karşı korunamaz ve biriken bu toksinler vücut yapılarına zarar verir.

Aktif Glutatyon (GSH): Serbest radikalleri(toksinleri) toplayarak doyan glutatyon, karaciğerde kendini yeniler. İdeal şartlarda glutatyonun %10'u inaktif (oksitlenmiş) iken %90'ı ise aktif formdadır. Aktif glutatyon (GHS) %90'ın altında düştüğünde ise serbest radikallerle savaşı kaybetmeye başlar. Toksinler daha da biriktiğinde GSH azalmaya devam eder ve GSH %70'in altına düştüğünde ise bağışıklık sisteminde bozulma görülmeye başlar.

GLUTATYON EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Vücutta glutatyon (GSH) düzeyinde yaşanan eksilikler iç ve dış faktörler olmak üzere iki sebepten kaynaklanmaktadır. İç faktörler; vücutta DNA onarımı, oksidatif stresten korunma, bağışıklık gibi süreçlerde önemli bir rol üstlenen glutatyona duyulan gereksinimin artmasıyla ilgilidir.

GLUTATYON TEDAVİSİ NEDİR?

Glutatyon, insan vücuduna zarar veren ve sürekli oluşan serbest radikaller ve reaktif toksik maddeleri etkisiz hale getirerek vücudun korunmasını sağlayan çok güçlü bir antioksidandır. Sağlıklı olmak ve vücudun birçok hastalıktan korunmasını sağlayan moleküller arasında en önemli olanıdır.

Sigara ve zararlı içeçeklerin kullanımı gibi vücuda ciddi ve uzun süreli zararlar veren kullanımların yarattığı zararların önlenmesini sağlayan en önemli etkendir.

Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla beraber, damar hastalıkları, kanser, bunama gibi kronik hastalıkların oluşumunda serbest radikallerin etkisi oldukça yüksektir. Buna karşın glutatyon tedavisi ile bahsi geçen kronik hastalıkların oluşma riski azaltılır.

Vücudu birçok zararlı etkenden korumasının yanında güçlü detoks etkisi sayesinde dokularda biriken serbest oksijen radikalinin zararlı etkilerine karşın bireyleri korur. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.

GLUTATYON TEDAVİSİ NE İŞE YARAR?

Ansioksidanın anası olarak da ifade edilen glutatyon, sürekli olarak vücutta bulunmaktadır. Vücutta az bulunması durumunda da takviye yapılması, hastalıklara karşı vücudun direncini oldukça yükseltir.

Glutatyonu aktif kullanmak için arttırmanın en etkili yolu elbette IV yolu ile damardan alınmasıdır. IV glutatyon alımı dışardan takviye edildiğinde, direk kan dolaşıma katılır ve vücudu serbest radikallere karşı korumakla birlikte, destekler ve hücrelerin korunmasını kontrol altına almaktadır.

PEKİ GLUTATYON TEDAVİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

● Bağışıklık sistemini güçlendirir.

● Vücudu zararlı serbest radikallerden korur ve vücudun savunma mekanizmasına büyük oranda destek sağlar.

● Vücut enerjisini ve ısısını arttır.

● Kas performansının artmasını sağlar.

● Eklem ve kaslarda oluşan ağrıların etkilerini azaltır.

● Cildin yenilenmesini sağlar.

● Cilde parlaklık kazandırır.

● Yaşlanma geciktirici etkisi vardır.

● Tip 2 diyabet ve insülin direncinin oluşturabileceği zararlı etkileri azaltır.

● Karaciğer yağlanmasında tedaviyi kolaylaştırır.

● Sigara ve zararlı içeceklere bağlı oluşan sağlık sorunlarının zararlarını önler.

● Zihinsel odaklanmayı sağlar.

● Düzenli ve yeterli uyku kalitesini arttırır.

● Cildin beyazlanmasını ve daha parlak olmasını sağlar.

● Alzheimer hastalığının tedavisinde aktif rol oynayarak, hastalığın yarattığı etkileri daha minimize etmeye yardımcı olur.

Glutatyon Tedavisi Nasıl Yapılır ve İşlem Ne Kadar Sürer?

Glutatyonu arttırmanın ve aktif kullanmanın en etkili yolunun IV yolu ile damardan almak olduğunu yukarıda da belirtmiştik. Glutatyon takviyesinde kullanılan bu yöntem, şuanda da tüm dünyada yaygın olarak kullanılan hızlı ve etkili bir yöntemdir.

Glutatyon tedavi işleminin tahmini süreci ise;

Her bir kür haftada 1 gün olmak üzere 5 hafta sürerek takviye sağlanır. Ve her 1 seans 15 dakikalık bir uygulamadır. Yapılan işlem sonucunda hastanın hastaneye yatışı gerekmez. Hasta uygulama sonrası günlük yaşamına olduğu gibi dönebilir. Tabi hastanın isteği ve doktorun önerisine bağlı olarak yılda 2 kür uygulaması da yapılabilir.

Glutatyon Tedavisinin Yan Etkisi Var mıdır?

Tüm dünya üzerinde aktif olarak kullanılan ve serbest radikallerin vücutta oluşturdukları zararları en aza indirmek veyahut oluşabilecek hastalıkların etkilerini azaltmak için kullanılan glutatyon tedavisinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi, normal şartlarda da vücut içerisinde bulunan bir bileşen olduğu için ve tedavinin de bu bileşenin yoğunluğu arttırma üzerine olduğu için herhangi bir yan etki gözlenmemektedir.

Bunlara bağlı olarak yapılan glutatyon tedavisi işlemi sonrasında da beklenen herhangi bir risk veya komplikasyon bulunmamaktadır.

GLUTATYON TEDAVİSİNİ KİMLER KULLANAMAZ?

● Gebeler, emziren anneler ve çocuklar üzerinde yapılmış yeterli çalışma bulunmadığı için uygulanmamaktadır.

● Kanser tedavisi görmeye devam eden hastalar aktif kemoterapi ve radyoterapi gördükleri dönemlerde glutatyon tedavisi alamamaktadır. Ancak hastanın tedavisi bittikten sonra vücudun kendini daha hızlı toparlayabilmesi adına glutatyon takviyesi oldukça önemli ve uygulanabilirdir.