Glikoz bağımlılığını artırıyor, diyabeti coşturuyor! Diyabet derneği açıkladı

Diyabet ve kalp rahatsızlıklarını tetikleyen besinler var. Düşük karbonhidrat ve yüksek proteinli besinler diyabeti engelliyor. İşte o araştırma ve sonuçları.

Amerikan Diyabet Derneği kilo kontrolünün önemine dikkat çekti. Kan şekeri seviyesini stabilize etmek gerektiğini ifade eden uzmanlar besin tavsiyelerinde bulundu...

KİŞİYE ÖZEL KARBONHİDRAT DİYETİ İHTİYAÇLARI

Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, diyabet ve kalp hastalığı olan herkes için işe yarayan, herkese uyan tek bir diyet yoktur. Bir kişinin karbonhidrat ihtiyacı, aktivite düzeyi, kilosu ve sağlık hedeflerine göre değişir. Kişinin ayrıca diyet tercihlerini ve metabolik hedeflerini hesaba katması ve ardından kendileri için en uygun karbonhidrat alımına karar vermesi gerekir.

KARBONHİDRAT DİYETİNİN AMACI VE FAYDALARI

Beslenme Uzmanı Dr. Meghana Pasi, düşük karbonhidratlı bir diyetin amacının, vücudun birincil enerji kaynağı olarak glikoza olan bağımlılığını azaltmak ve enerji için depolanmış yağın kullanımını teşvik etmek olduğunu belirtti. Bu yaklaşım kilo kaybı ve geliştirilmiş sağlık belirteçleri sağlar.

Buradaki fikir, özellikle ekmek, makarna, pirinç, patates ve şekerli atıştırmalıklar gibi şekerli ve nişastalı yiyeceklerde bulunan karbonhidratları azaltmaktır. Sağlıklı bir düşük karbonhidratlı diyet, sebzeler, meyveler, fasulye, bakliyat, yağsız proteinler ve bazı tam tahıllar gibi çeşitli besleyici, bütün, işlenmemiş gıdaları içermelidir.

TİP-2 DİYABET VE DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ

Tip-2 diyabette vücut insülini etkili bir şekilde kullanamaz ve bu da yüksek kan şekeri seviyelerine yol açar. Düşük karbonhidratlı bir diyet, kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardımcı olarak aşırı insülin veya ilaç ihtiyacını azaltır.

Yavaş ve istikrarlı bir şekilde kişi karbonhidrat alımını azaltabilir ve kan şekeri seviyelerinin nasıl değiştiğini görebilir.

KALP SAĞLIĞI VE DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ

Dr. Pasi, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermeye yardımcı olabileceğini, bu sayede insülin duyarlılığını artırarak diyabetle ilişkili komplikasyon riskini azaltabileceğini ve ayrıca kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı azaltabileceğini belirtti.

Kalp hastalığı olan bir kişi için, düşük karbonhidratlı bir diyet, kalp sağlığı için çok gerekli olan trigliseritleri düşürmeye ve HDL kolesterolü artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, kalple ilgili komplikasyon riskini azaltmak için gerekli olan kan basıncı seviyeleri üzerinde de olumlu etkiler göstermiştir.

KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR

Düşük karbonhidrat diyetinde kaçınılması gereken bazı gıdalar şunlardır:

Hazır ambalajlı yemekler ve tuzlu atıştırmalıklar gibi işlenmiş gıdalar

Kekler, şekerler, hamur işleri, kurabiyeler, gazlı içecekler ve meyve suları gibi şeker açısından zengin gıdalar

Özellikle beyaz ekmek veya makarna

Alkollü içecekler

Patates, patates cipsi ve diğer nişastalı sebzeler

Tüm bu gıdalar rafine karbonhidratlar ve basit şekerler içerir ve vücudumuz bunları hızla emer ve glikoza dönüştürür, bu da kan şekerini hızla yükseltir ve yeniden acıkmaya neden olabilir. Ayrıca, doymuş yağlar, trans yağlar ve tuz bakımından yüksek gıdalar, kalp hastaları için zararlı olan kötü kolesterolü, trigliseritleri ve kan basıncını artırabilir.