MasterChef'te bugün yöresel lezzetler yarışacak. Doğaba, abdigör, keledoş, Kars ketesi, kırkçikli kelem dolması, gıllor MasterChef'e konuk olan yöresel lezzetler. Bunlar arasında en çok merak edilen ise Erzincan'ın meşhur gıllor oldu. Gıllor bulgurla yapılan, yoğurt ve soğanlı yağla servis edilen doyurucu bir yemek. İşte yöresel lezzet sevenlere gıllor tarifi ve malzemeleri...
Malzemeler
4 su bardağı köftelik bulgur
4 yemek kaşığı un
1 yumurta
Tuz
Sosu İçin
2 adet kuru soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
İsteğe göre pul biber
Üzeri için
1 dolu kase süzme yoğurt
1 dolu kase normal yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz
GILLOR TARİFİ
Erzincan'ın yöresel lezzeti gıllor tarifi için önce bulguru su ve tuzla kaynar suya bırakın.
Tencere kaynayınca ocağı kısıp suyunu tamamen çekene kadar bulguru pişirin. Pişen bulguru geniş bir tepsiye döküp üzerine dört kaşık un ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.
Bulgurun soğumasını beklerken soğanların kabuklarını soyup dikine ince ince doğrayın.
Tavaya sıvı yağ ve tereyağını alıp soğanları ekleyin. Soğanlar hafif karamelize olana kadar kavurun. İsterseniz pulbiber de ekleyebilirsiniz.
Sarımsağı soyup yıkayın ve ezin. Yoğurdu çırpıp içine az tuz ve sarımsağı ekleyin ve iyice çırpın.
Bulgur elinizi yakmayacak kadar soğuyunca yumurtayı kırıp yoğurun.
Kıvamını elinizle kontrol edip sıkılıp sıkılmadığını kontrol edin ve gerekirse bir kaşık daha un ilave edin. Elinize küçük parçalar alıp sıkarak küçük köfteler yapın.
Tencereye kaynar su alıp içine az tuz ve bir kaşık sıvı yağ ekleyin.
Hazırladığınız köfteleri kaynayan suyun içine alın. Tencere kaynamaya başlayınca ocağı yarım ayara alıp 5-6 dakika kaynatın ve sonra suyunu süzün.
Çok uzun süre ve hızlı ateşte kaynatırsanız köfteleriniz dağılabilir buna dikkat edin. Pişen gıllor köftesini sıcak sıcak tabağa alıp üzerine yoğurt ve soğanlı yağı döküp servis edin.
Afiyet olsun.