Gıda zehirlenmeleri arttı, uzmanlar uyardı! Böyle anlaşılıyor

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyleyen uzmanlar, gıda zehirlenmesi belirtilerini açıkladı. Bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerinin başladığını ifade eden uzmanlar, özellikle et tüketimi için uyardı.

IHA

Gıda zehirlenmelerine karşı uyaran uzmanlar, özellikle et tüketiminde tavsiyede bulundu. Peki, gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin "stafilokok". Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıktığını ifade eden Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun görüldüğünü söyledi.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ: KUSMA, ATEŞ...

Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir diğer bakteri türünün "shigella" olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çıkma süresinin bir veya iki gün olduğunu belirtti.

Gültaç Dayı Çamır, "Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür" diyor. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de "clostridium botilinum". Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Gültaç Dayı Çamır, "Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir." dedi.

ET TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan etler alınmamalı.

Denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin satın alınmaması gerekir.

Güvenilir markaların paketli ürünleri alınmalı.

Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin.

Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü çiğ tüketmeyin.