Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? MasterClass eğitmenlerinden zeytinyağının püf noktaları

Zeytinyağının bin derde deva olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bu devadan faydalanmak için gerçek zeytinyağına ulaşmak şart. Peki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? MasterClass eğitmenlerinden zeytinyağının püf noktalarını derledik. İşte zeytinyağının şişesinden tarihine kıvamından rengine kadar tüm detaylar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Gerçek zeytinyağını anlamanın bazı püf noktaları bulunuyor. Sızma zeytinyağı, düşük kaliteli yağlardan daha koyu, altın sarısı ile koyu yeşil arasındadır. Fakat MasterClass eğitmenlerine göre iş bununla da bitmiyor. Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok farklı zeytinyağı türü varken, beğendiğinizi bulmak bir kenara dursun gerçeğini bulmak bile marifet gerektirir. İşte gerçek zeytinyağını anlamanın püf noktaları...

GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek zeytinyağı soğuk sıkım ve ilk sıkım olduğunda içinde çok az parçacıklar vardır ve ısıtıldığında yanar. Bu nedenle zeytinyağını salatada ve balıkta kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı şişesinin rengi önemlidir. Koyu renkli şişeler güneş ışığının neden olduğu oksitlenmeyi önlemeye yardımcı olur. İmkanınız varsa koyu renkli cam şişe veya teneke kutuda paketlenmiş sızma zeytinyağı satın alın. En iyi zeytinyağı genellikle cam şişelerde gelir, ancak teneke kutular bir sonraki en iyi seçenektir; alüminyumun yağın lezzet profilini etkileyebileceğini unutmayın.

En taze zeytinyağlarından bazıları şeffaf cam şişelerde gelir; bunları mümkün olduğu kadar çabuk kullanmalısınız. Yemek pişirmek için kullanılan daha ucuz zeytinyağı, koyu renkli cam veya teneke ambalajda gelmelidir.

ZEYTİNYAĞI ETİKETİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sızma : Şişede sızma yazması önemlidir.

Hasat tarihi : Hasat tarihi, yetiştiricinin zeytinleri ne zaman hasat ettiğini gösterir. Bu tarihi "son kullanma tarihi" tarihiyle karşılaştırın. İdeal olarak, hasat tarihi "son kullanma tarihi" (ve satın alma yılı) ile aynı yıl içindedir.

Menşei ülke : Mümkünse yerel satın alın.

İşlem : Pek çok zeytinyağı şişesinin etiketinde "soğuk preslenmiş" ifadesi bulunur; ancak sızma yağlara uygulandığında bu gereksizdir. Sızma zeytinyağı ilk preslemeden, ilave ısı olmadan gelmelidir.

Hasat zamanı lezzeti etkiler. Hala yeşil (olgunlaşmamış) zeytinlerden yapılan bazı yağlar baharatlı ve biberli bir tada sahip olabilir.

Büyük marketler yerine özel mağazalardan alışveriş yapın . Zeytinyağını stokların raflarda çok uzun süre kalmadığı mağazalardan satın alın.