AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Sağlık denince ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir. Portakalı herkes C vitamini zengini olarak bilir. C vitamininin bağışıklıktan sindirim sistemine kadar birçok faydası bulunur.
Öyle bir besin var ki bir tanesinde 341 mg C vitamini bulunuyor. Portakalı adeta tahtından eden besinlerin arasında olan C vitamini deposunu çoğu kişi bilmiyor. İşte portakaldan daha çok C vitamini içeren besinler...
ANANAS
Hem lezzetli hem de besleyici meyvelerden biri olan ananas, yaklaşık 80 mg C vitamini içerir. Bromelain enzimi içeren ananas, proteinleri sindirmeye yardımcı olur ve sindirim sistemini destekler. Ananasın yüksek C vitamini içeriği de bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur.
GREYFURT
C vitamini açısından zengin turunçgil meycesi olan greyfurt, yaklaşık 40 mg C vitamini içerir. Yüksek C vitamini sayesinde greyfurt, bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Öte yandan greyfurt, flavonoidler ve likopen gibi güçlü antioksidanlar da içerir. Greyfurt içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur ve hücre hasarını önler. Potasyum ve lif açısından zengin olan greyfurt, kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını destekler. Aynı zamanda düşük kalorili olan greyfurt, yüksek su içeriği sayesinde kilo kontrolü sağlar ve sindirim sağlığına yardımcı olur.
DOLMALIK BİBER
C vitamini zengini besinlerden biri de dolma biberlerdir. Yine de tüm dolma biberler eşit besin değerine sahip olmayabilir. Dolmalık biberler renklerine göre C vitamini oranında değişiklik gösterir. Dolmalık biberlerin; yeşil olanlarında 95 mg, kırmızı olanlarında ise 152 mg C vitamini içerir. Öte yandan sarı dolmalık biberlerde ise 341 mg C vitamini barındırır.
Sarı dolmalık biberlerin sadece bir tanesinde 341 mg C vitamini bulunur. . Oldukça yüksek bir C vitamini oranına sahip sarı dolmalık biber, portakalı tahtından ederek C vitamini deposu sayılabilir.