Gençlerde yaygınlaşıyor dikkat! Meğer unutkanlık sebebi her gün yapılan o hatalarmış

Unutkanlık problemi artık gençler arasında da yaygınlaşmaya başladı. Peki, gençler neden unutkan? Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Derya Uludüz, bu durumu iki sebeple açıklıyor. İşte unutkanlık sebepleri ve çözüm önerileri…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Unutkanlık günlük hayattaki başarıyı ve performansı etkiliyor. Prof. Dr. Derya Uludüz, unutkanlık sorununun özellikle pandemi sonrasında gençlerde de yaygınlaşmaya başladığına dikkat çekti.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Derya Uludüz, öncelikle bu durumu anlamak için erken başlangıçlı dejenerativ bir hastalığın dışlanması adına nörolojik konsültansyonun atlanmaması gerektiğini belirtti.

UNUTKANLIK NASIL BAŞLAR?

Gençlerde unutkanlık problemi genellikle dikkat bozulmalarıyla başlayıp yakın bellek ve öğrenme güçlükleriyle seyretmektedir.

UNUTKANLIK NEDENLERİ

1. Yaşam tarzı sorunları

Bu nedenler sırasıyla uyku düzensizlikleri, dengesiz beslenme fasfood tüketimi, düşük sıvı alımı, yoğun elektronik kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen düşük sosyalleşme süreçleri sayılabilir.

2. Psikojen Belirleyiciler

Tüm bu yaşam tarzı sorunlarının yanı sıra gelecek kaygıları, belirsizlik, duygusal ilişkilerde yaşanan iniş çıkışlar ve olumsuz ebeveyn tutumları dikkat, konsantrasyon ve bellek süreçleri üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Diğer yandan artan uyarıcı madde kullanımı, enerji içecekleri, aşırı kafein tüketimi gibi nedenler de unutkanlık şikâyetlerinin artmasında etkilidir.

UNUTKANLIK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Geleceğin belirsizliği karşısında kendilerini donatmaları, zaman yönetimi, egzersiz alışkanlığı ve sağlıklı sosyal ilişkiler unutkanlık yakınmaları üzerinde pozitif etki yapabilir.

Özellikle enstrüman çalmak ve yabancı dil öğrenmek yaşam boyu sürdürülebilir alışkanlıklar edinmek bilişsel rezervi korumaya ve geliştirmeye yardım edecektir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu uyardı! Önemsiz deyip geçmeyin! Bunamayı hızlandırıyor

Bayram temizliğinde küflerden böyle kurtulun! 5 dakika beklemek yetiyor

Tek soruluk kişilik testi! Resimde ne görüyorsun? Kişiliği ortaya çıkarıyor