Yaşlandıkça vücutta kolajen üretiminin azalması hem kasları zayıflatıyor hem de cildin hızlı çökmesine sebep oluyor. Piyasada çok miktarda kolajen tabletleri satılsada uzmanlar, besinlerdeki kolajeni daha çok tavsiye ediyor. Peki, hangi besinlerde kolajen vardır?
CNN Türk'e açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kolajen takviyesinde önemli olan besinler hakkında bilgi verdi.
Doğal yoldan vücutta kolajen sentezinin artması için hem kolajen içeren besinler hem de kolajen üretimini desteklediği bilinen besin öğelerini içeren besinler yenmelidir.
Kolajenin en yaygın kaynakları: Yağsız et, balık, kemik suyu, yumurta (yumurta kabuğu ve beyazı), spirulina, jelatin
KOLAJEN SENTEZİNE YARDIMCI OLAN VİTAMİN VE MİNERALLER
C vitamini: Narenciye grubu meyveler ve suları, çilek, frenk üzümü, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, brüksel lahanası, patates
Çinko: Et, kabuklu deniz ürünleri (istiridye), süt ürünleri, tahıllar, ekmek, mantar, kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam)
Manganez: Çay, kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam), yeşil sebzeler (kale, ıspanak), tahıllar, ekmek
Bakır: Kabuklu yemişler/yağlı tohumlar (badem, kaju, kabak çekirdeği, susam), organ etleri, kabuklu deniz ürünleri
KOLAJEN NEDİR?
Kolajen; deri, kemik, tendonlar ve bağlar gibi çeşitli dokulara yapı ve destek sağlayan sıkıca paketlenmiş moleküller içeren yapısal bir proteindir. Kolajen üretimi 30’lu yaşlar itibariyle yavaşlamaya başlar. Yaşlandıkça vücutta kolajen üretimi azalır, bu da kırışıklıklar, cilt sarkması ve eklem sertleşmesi gibi problemlere yol açar.
KOLAJENİN FAYDALARI
1. Kas, eklem ve doku sağlığını destekler.
2. Cildi sıkılaştırır ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.
3. Bağırsak sağlığını iyileştirir.
4. Artrit tedavisinde yardımcı olabilir.
5. Kolajen seviyelerini korumak için fazla şeker eklenmiş besinlerin alımından kaçınılmalıdır. Kolajen takviyeleri vücutta üretimi artırmanın bir yolu olsa da çeşitli ve sağlıklı bir diyetle alım öncelik olmalıdır.