Cilt bakımında gece ve gündüz kullanılan ürünler farklıdır. Cilt geceleri yenileme saatine geçerken, gündüz güneş, hava gibi çeşitli etkilerle yoruluyor. Alem Dergisi'nde yer alan habere göre cilt, gündüzleri birçok dış saldırıya maruz kaldığı için koruma moduna geçiyor, geceleri ise dış etkenler azaldığı için onarım faaliyetlerini başlatıyor. İşte gece ve gündüz cilt bakımı konusunda öneriler...
GÜNE CİLDİ TEMİZLEYEREK BAŞLAYIN
Güne, gece boyunca cildimizde biriken yağ ve bakterilerden arınarak başlamaya ne dersiniz? Epidermis tabakamızı koruyan, cildimizi ferahlatan, nazik hareketlerle uygulayacağımız bir nemlendirici, güne başlamak için harika bir seçenek. Güneş koruyucularımız ise en yakın arkadaşımız olmalı, mevsimlere bağlı kalmadan. Cildimiz gündüzleri koruma modunda olduğu için lipit üretimini desteklemeliyiz. Sabahları asit kullanmak cilmizi hassaslaştırabilir, onun yerine serum kullanarak cilt bariyerimizi güçlendirebiliriz.
GECE CİLT BAKIMI NASIL OLMALI?
Cildin yenilenme faaliyetleri gece saatlerinde zirve performans seviyelerini görüyor. Cildimiz geceleri kolajen ve elastin gibi proteinlerden faydalanmaya daha fazla meyilli oluyor. Örneğin; retinol ciltte protein üretimini artırıyor, bu eylem aslında cildimizin geceleri doğal davranışı.
Retinolü geceleri kullandığımızda, cildimizin doğal davranışını desteklemiş oluyor, haliyle daha fazla fayda görmüş oluyoruz. Ancak cildimiz geceleri lipit üretmediği için retinolün de tetikleyeceği kuruluğu engellemek için ek olarak nemlendirici kullanmamız gerekiyor.
Bir diğer örnek olarak; C vitamini. Geceleri onarım faaliyetinde olan cilde C vitamini vermek yerine, gündüzleri, ihtiyacı olan savunma mekanizmasına destek olmak için kullanabiliriz.
GECE UYKUSU ÖNEMLİ
İyi bir gece uykusunun cilt üzerindeki onarıcı etkisinin rakibi neredeyse yok denilebilir. Gece 10.00 – 02.00 saatleri arasında uykuda olmamız çok önemli çünkü melatonin seviyemiz o saatlerde zirveyi görüyor.
Cildimiz aslında mükemmel bir mekanizmaya sahip, bize düşense doğru zamanda doğru ürünü kullanmak.
Son olarak küçük bir tavsiye olarak: Yatmadan önce tüm ışıkları kapattığınızdan emin olmanızı öneririz, zira melatonin salgılanımını artırmak mühim.