Gazianteplilerin grip ilacı bu çorba! Saatlerce pişiyor! Hastalıklara kalkan

Gaziantepliler grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı beyran tüketiyor. İçerisinde sarımsak, baharat ve kemik suyu gibi önemli antibiyotiklerin yer aldığı beyran 12 saatte hazırlanıyor. İşte Gazianteplilerin grip ilacı beyranın faydaları...

IHA

Gaziantep'te kış sofrası demek beyran demek. Çünkü beyran hem grip için şifa hem de bağışıklığı güçlendiriyor.

BEYRAN NASIL YAPILIYOR?

Gaziantep mutfağının en sevilen yemeklerinden olan beyran, kemik suyu, et, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bir şifa kaynağı olarak biliniyor.

Beyran, özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle nezle ve grip gibi hastalıklara karşı doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi dalında şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'in tescilli lezzetleri arasında yer alan beyran kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı özelliği taşıyor.

Hazırlanışı saatler süren beyran, içerisindeki kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Gaziantep'te hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranı hazırlamak 12 saat sürüyor. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk havalarda büyük ilgi gören beyran, son günlerde havaların soğumasıyla daha çok tercih edilmeye başladı.

Gaziantep'teki beyran ustalarından Ahmet Çadır, özellikle sonbaharın gelmesiyle ve kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların beyrana olan ilgisinin arttığını belirtti.

"BEYRAN 12 SAAT BOYUNCA İLİKLİ KEMİK SUYU İLE PİŞER"

Beyranın özellikle kış aylarında doğal antibiyotik niteliğinde olduğunu belirten Çadır, beyranın yapılışını şöyle anlattı:

"Havaların soğumasıyla beyrana olan ilgi arttı. Beyranın içinde antibiyotik olan sarımsak ve yoğun protein var. Beyran 12 saat boyunca ilikli kemik suyu ile pişer. Beyrana rağbet artıyor. Sebebi ise bağışıklık sistemini güçlendirici, nezle ve gripten koruyucu bir kalkan gibi insanların vücuduna giriyor ve şifa dağıtıyor. Beyran yöresel yemeğimizdir. Beyran UNESCO tarafından da koruma altındadır. Beyran çok zahmetli bir yemektir. Beyranın içinde ilikli kemik ve et suyu vardır. Kuzunun gerdan kısmından aldığımız eti 12 saat aralıksız kaynatarak yapıyoruz. Et didikleyerek tane tane oluyor, haşlanmış pirinç ve haşlanmış kuzu etini yüksek ateşte bakır tabaklarda pişirip servis ediyoruz."