Gaziantep'in tescilli yemeği beyran 12 saat haşlanarak hazırlanıyor! İşte beyran tarifi

Beyran Gaziantep'in hem şifasıyla hem de lezzetiyle meşhur yemeklerinin başında geliyor. Gaziantep'in tescilli lezzeti beyran, koyun ve kuzunun boyun ile kürek kısmının 12 saat kemiklerle birlikte haşlanmasıyla hazırlanıyor. İşte Gaziantep beyran tarifi ve malzemeleri...

Gaziantep denilince akla ilk gelen yemeklerden biri de şüphesiz beyran. Bazıları beyran için çorba dese de Antepliler beyranı ana yemek olarak görüyor. Beyran Gaziantep'te günün her saatinde tüketilebiliyor. Peki, beyran nasıl yapılır? Gaziantep'in tescilli lezzeti beyranın tarifini ve malzemelerini sizler için bir araya getirdik.

BEYRAN NASIL YAPILIYOR?

Beyran Gaziantep'te özellikle kış aylarında çok sevilen yemeklerden biridir. Kimileri tarafından çorba, kimileri tarafından da ana yemek olarak kabul edilen beyran, taş fırınlarda kazanlarda pişirilerek hazırlanan haşlanmış et ile haşlanmış pirincin bakır tabaklara alınması ve üzerine et suyu ve pul biber eklenmesiyle hazırlanıyor. 

Birkaç dakika ocakta pişirilen beyran, hazır hale geliyor. Müşterinin isteğine göre acılı, orta acılı veya az acılı ve sarımsaklı olarak servis ediliyor.

AA'ya açıklamalarda bulunan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, beyranın Gaziantep'in geleneksel yemeklerinden biri olduğunu ve kışın tüketiminin arttığını söyledi.

"KAZANDA KEMİKLERLE BERABER 12 SAAT HAŞLANIYOR"

Beyran ustası Murat Doğanlar da bu lezzetin yapımının oldukça zahmetli olduğunu belirterek, "Beyran, koyun ve kuzunun boyun ile kürek kısmı kazanda kemiklerle beraber 12 saat haşlanıyor. Su tabii haliyle antibiyotik oluyor. Sonra onları ayıklıyoruz, çıkarıyoruz. Haşlanmış pirinç, et suyu, koyunun kendi yağı ve isteğe göre acı ile sarımsak harlı ateşte kaynatılıp beyran haline getiriliyor." dedi.

"BEYRAN BİR BEY YEMEĞİDİR"

Gaziantep mutfağının tescilli lezzeti beyranın padişahlar zamanından kalma bir "bey yemeği" olduğunu anlatan Doğanlar, beyranın bir çorba olmadığını belirterek, "Bu çorba değil, çorba kesinlikle demiyoruz buna. 12-13 saat emek verilen bir şeye çorba denmez. Çorba denirse bizim bütün emeklerimiz boşa gider. Bu ana yemektir çünkü sonuçta her şeyi emek. Beyranın hazırlanması ve soframıza gelmesi 12-13 saat sürüyor." diye konuştu.

BEYRAN HASTALIKLARA ŞİFA

Araz, kış aylarının viral hastalıklar dönemi olduğunu, beyranın içerdiği sarımsak, kırmızı biber ve limon gibi katkılarla vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirterek, "Hem hasta olduğumuzda hem de hasta olmadan beyran tüketilmesi bağışıklık sistemimizi güçlendirerek viral hastalıklara yakalanmamızı engelleyebiliyor." dedi.