AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Kırmızı etin, tereyağı, köz patlıcan ve acı biberin buluştuğu Alinazik, Anadolu mutfağının en eski lezzetlerinden biridir. Osmanlı'da elçi ziyaretlerinde sıklıkla yapılan Alinazik'in bir porsiyonu 300 kalori olduğundan tek öğün yemeği olarak da bilinir. Tam bir şifa deposu olan Alinazik kebabını evde kolayca yapmanın püf noktalarını bir araya getirdik.
ALİNAZİK KEBABI MALZEMELERİ
300 gram küçük doğranmış dana eti (yağ oranı az olmamalı)
40 gram doğal tereyağı
2 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı toz biber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı tuz
3 orta boyda patlıcan
Bir kase yoğurt
ALİNAZİK KEBABININ EVDE YAPILIŞI
Öncelikle har ocak ateşinde 3 patlıcanı közleyin. Ateşe koymadan patlıcanları bıçak yardımıyla deliniz. Közlenen patlıcanların sıcak haldeyken kabuklarını soyunuz. Doğrama tahtasına alıp iyice ufak parçalara ayırınız. İçerisine ezilmiş bir diş sarımsak ve yarım çay kaşığından da az tuz koyunuz. İyice karıştırılmış yoğurdu üzerine dökünüz. Servis tabağının içine boşaltınız. Öte yandan ocaktaki diğer gözde kısık ateşe etinizi koyunuz. Kısık ateşte ortalama 15 – 20 dakika da pişirilen etiniz daha yumuşak olur. Bir parça tencere de ise o sırada tereyağınızı koyun.
Kalan diğer sarımsağı da ezerek tereyağına ekleyin. Kırmızı eti diğer tencereden alıp tereyağı olan tencereye ekleyin. Karıştırıp kısık ateşte 7 dakika bekletin. Üzerine akabinde tuz, toz biber ve salçanızı ekleyip karıştırınız. Pişen eti servis tabağına eklediğiniz patlıcan karışımının tam orta kısmına koyun. Süslemek amaçlı bir dal maydanozdaki yaprakları kesip etin üzerine koyun. Son olarak göz kararı biraz toz biber serpiştiriniz. Alinazik kebabınız servise hazır!
Afiyet olsun...