IHA
Gaziantep'te bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin başında köy kahkesi geliyor. Pastaneciler, köy kahkesi için bayram öncesi artan talebi karşılamak için gece gündüz demeden çalışıyorlar.
Köy kahkesi, özellikle Ramazan Bayramı'nda Gaziantep halkının en çok tercih ettiği tatlardan biri olarak biliniyor. Pastaneciler, bayram öncesi artan talebi karşılamak için gece gündüz demeden çalışıyorlar. Bu özel kurabiyenin hazırlanışı, Gaziantep'in zengin mutfak kültürünün bir yansıması olarak görülüyor.
Gaziantep'te yaklaşık 13 yıldır pastane işleten Güzin Suran, kentin eşsiz lezzeti olan ve bayramda da sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan köy kahkesi için yoğun mesai yaptıklarını söyledi.
KÖY KAHKESİ NASIL YAPILIYOR?
Margarin, zeytinyağı, pekmez ve toz şeker gibi malzemelerle hazırlanan köy kahkesi, içerisine eklenen çörekotu, susam ve diğer baharatlarla zenginleştiriliyor. Gaziantep'te vatandaşların bayram öncesi mutlaka köy kahkesi yaptığını ya da kilolarla satın aldıklarını söyleyen Suran, "Gaziantep'te bayram telaşı anlatılmaz yaşanır. Her şey gibi yemeklerimizde de, pastalarımızda da elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Köy kahkesi çok talep görüyor. Vatandaşlar için ekonomik bir tercih oluyor. Halis zeytinyağıyla yapılıyor. Hatta bu imece usulüdür. Bütün komşular toplanır ve köy kahkesi yapılır. Daha sonra ekmek fırınına gidilir ve tepsilerle pişirilir. Köy kahkesi tam bir şifa deposudur. İçinde pekmez vardır. Tereyağı, rezene, kendir tohumu, susamıyla ve çörekotuyla adeta bir şifa deposudur. Ayrıca çok bereketli çıkar. Ekonomik bir lezzettir. Göze ve mideye de hitap eder" dedi.
"GAZİANTEP'TE BU KAHKE BİR GELENEKTİR"
Gaziantep'te hemen hemen her evde köy kahkesinin yapıldığını anlatan Suran, "Köy kahkesine talepler çok iyi. Ekonomik bir kuru pasta türü olduğu için vatandaşlar çok tercih ediyor. Gaziantep'te bu kahke bir gelenektir. Annelerimizden, anneannelerimizden öğrendik. 1 kilogramı 450 TL'dir" diye konuştu.