Unutulmayan lezzet: Gaziantep soğan kebabı tarifi

“Gaziantep soğan kebabı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Gaziantep ve yöresine ait olan soğan kebabı, sadece Gaziantep’te değil tüm Türkiye’de sevilerek tüketilmektedir. Soğan kebabın içinde bulunan soğanın da faydaları saymakla bitmiyor. Soğan doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlaması, saçların erken beyazlamasını önlemesi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması soğanın faydaları arasındadır.

Gaziantep soğan kebabı, arpacık soğanıyla yapılmaktadır. Soğan, bağışıklık sistemini güçlendirmesi sebebiyle hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle kışın sık sık yakalanılan grip, nezle, soğuk algınlığına karşı iyi gelir. Kronik bronşit, öksürük ve astım için yararlıdır. Sinüsleri açarak burun tıkanıklığını engeller. Kemik sağlığını korur. Kemikleri güçlendirir. Kemik erimesine yakalanma riskini azaltır. Özellikle 50 yaşın üzerindeki kadınlarda osteoporoza karşı koruma sağladığı belirtilmiştir. Aynı zamanda osteoartrit ve romatizmal artrit gibi kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür. 

SOĞAN KEBABI ( GAZİANTEP YÖRESİ) TARİFİ İÇİN MALZEMELER

2 kg kebaplık soğan (arpacık)

800 gr yağılı kıyma
Yarım su bardağı nar ekşisi sosu
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
1,5 su bardağı su

SOĞAN KEBABI ( GAZİANTEP YÖRESİ) TARİFİ YAPILIŞI

Soğanlarımızın iki ucunu kesiyoruz ve bol suda yıkıyoruz.

Dıştan bir zar kabuğu soyulacaktır. Tamamen soyulmamasına dikkat edin, kurumaması için kabuklar gerekli.

Kıymamızın içine biraz tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ekleyerek yoğuralım.

Soğanları fotoğrafta görüldüğü gibi tepeden aşağı doğru keselim; midye gibi açılıncaya dek.

Kıymalardan küçük küçük toplar yapıp, soğanlarımızın aralarına yerleştirelim.

Sonra da tüm soğanları tepsiye yanyana dizelim.

Bir bardak suya biraz tuz ilave edip tepsinin üzerine gezdirelim.

200 derece fırında yarım saat pişirelim.

Yarım su bardağı nar ekşisi sosuna yarım su bardağı su ekleyerek karıştıralım ve fırındaki yemeğimizin üzerine gezdirelim.

Yarım saat daha 200 derecede pişirelim.

Lavaş ve piyazla, yanında bir bardak ayranla servis edebilirsiniz.

AFIYET OLSUN.