Gazel böreği tarifi! Hem kıyma hem patates var! Sahrap Soysal'ın gazel böreği tarifi

MasterChef All Star'ı izleyenler gazel böreği tarifini merak ediyor. Akdeniz'in lezzetiyle meşhur gazel böreği iç harçla yapılan bir börek. Önce hamuru açılıyor. Ardından iç harç dolduruluyor. Sahrap Soysal'ın meşhur gazel böreği tarifini sizler için derledik.

Hilal Çakır

Birbirinden farklı tatlıların ve böreklerin yapıldığı MasterChef All Star'da bugünün menüsü Akdeniz mutfağı. Yarışmacılar Akdeniz mutfağının meşhur gazel böreği tarifini deneyecek. Peki, gazel böreği tarifi nasıl yapılır? Gazel böreğinin tarifini Sahrap Soysal'ın tariflerinden derledik. İşte patates ve kıymalı iç harçla yapılan gazel böreği tarifi ve malzemeleri...

GAZEL BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için

4 su bardağı elenmiş un

1,5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için

250 gr orta yağlı kıyma

2 yemek kaşığı tereyağı (sıvıyağ da kullanılabilir)

2 adet orta boy haşlanmış patates

2 adet orta boy soğan

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı buğday nişastası

Üzeri için

1,5 su bardağı sıvıyağ (eritilmiş tereyağı de kullanılabilir)

1 adet yumurtanın sarısı

GAZEL BÖREĞİ TARİFİ

Hamuru hazırlamak için ; un, su ve tuz derin bir kaba aktarılıp yoğrularak kulakmemesi kıvamından daha katı bir hamur elde edilir.

Elde edilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparılıp üzeri nemli bir bezle kapatılır. Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilir. Bezeler 40-45 çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır ve sofra bezinin üzerine serilir.

Böreğin iç harcının hazırlanması için ; yağ geniş bir tavaya koyulup yemeklik doğranmış soğanlar tavaya aktarılır. Karıştırılarak sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma ilave edilir. 5-6 dakika daha sotelendikten sonra üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilir ve 8-10 dakika daha pişirilir.

Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenip ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır.

Dinlenmiş olan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılıp üzerine yağ gezdirilir. Yufkaların yarısına aynı işlem uygulanır. (Yufkalar tepsiye büyük gelirse buruşturularak yerleştirilir)

Yufkaların yarısı bittiğinde, hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar aralarına yağ sürülerek üst üste serilir. En üstteki yufkanın üzerine, kaşık yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür.

Börek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra kareler halinde kesilir ve bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimleri üçgen şekline getirilir.

175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servise sunulur. Afiyet olsun...

Salatalık turşusu nasıl yapılır? Küften ve yumuşamadan koruyan yöntem