HİLAL ÇAKIR
İbn-i Sina ve Galen tıp alanında önemli çalışmalara imza atmış iki önemli hekim. Tıp, anatomi, fizyoloji, farmakoloji ve felsefe alanlarında önemli çalışmalar yapan İbn-i Sina ve Galen, şalgamın faydasından eserlerinde bahsetmiş.
İbn-i Sina el Kanun fi't Tıbb adlı eserinde şalgamın faydalarına yer verirken Galen'in şalgamı kullanma biçimine de değinmiştir.
MİDE İÇİN ŞALGAM NASIL TÜKETİLİR?
Günümüz tıbbına da ışık tutan İbn-i Sina, kitabında şalgamla ilgili şu şekilde öneride bulunuyor:
"Yağlı et ile pişirilirse boğaz ve göğsü yumuşatır. Ayrıca böbrek ve mideye iyi gelir."
İBN-İ SİNA'DAN ŞALGAMIN FAYDALARI
Galen'e göre şalgam, iyi pişirilirse değerli bir gıda elde edilmiş olur. Ancak ağır bir besindir
Sürekli tüketilirse tıkanıklık ve gaza neden olur
Pişirilip lokal olarak gut hastalığında kullanılır
Pişirilmiş veya çiğ olarak alınırsa görmeye iyi gelir
Semen üretimi ve libidoyu artırır