Futbol yüksek enerji gerektiren bir spor olduğundan beslenme konusu çok önemli. Yetersiz karbonhidrat alımı sizi sahanın ortasında durdurabilir. Çünkü bu durum yorgunluğa, halsizliğe, isteksizliğe ve kilo kaybına neden olabilir. Düşük karbonhidrat depoları ile antrenmanlara ve maçlara devam etmeye çalışmak, sakatlık ve yaralanma risklerinde de artışlara neden olabilir. Bu yüzden antrenman veya maç sonrasındaki karbonhidrat tüketimine dikkat edilmelidir.
Futbolcu beslenmesinde doğru yemek seçimi performansı artırırken, yanlış yemek seçimi performansı olumsuz yönde etkileyebilir.
MAÇTAN ÖNCE NASIL BESLENMEK GEREKİR?
Yağ içeriği yüksek yiyecekler, kızartma, kavurma yenmemeli.
Sindirimi kolay besinler seçilmeli. Posa içeriği fazla olan çiğ sebze ve meyveler yerine pişmiş sebze ve meyveler tercih edilmeli. Meyveler komposto şeklinde veya kabuksuz tüketilmeli.
Mide yanması ve ekşimesine neden olabilecek acı, baharatlı ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalı.
Gaz yapıcı etkilerinden dolayı süt ve yoğurt sporcunun toleransına göre tüketilmeli. Portakal suyu içmemeli.
Sporcu beslenmesinde sporcunun alışık olduğu yiyecekler tüketilmeli, yeni bir besin maç öncesi öğünde denenmemeli.
Yeterli hidrasyonu sağlamak için bu öğünde 2–2,5 su bardağı su ve maçtan 20–30 dakika önce ½ - 1 su bardağı kadar su içilmeli.
Maçtan 2-4 saat önce karbonhidrattan zengin, orta düzey protein içeren, az yağlı ve az posalı yemekler yenilmeli.
SPORCULARIN BESLENME LİSTESİNDE OLAN ÜRÜNLER
Yağsız süt
Kahvaltılık tahıllar
Muz
Fırın patates
Patates salatası
Kaşarlı kumpir
Krep
Az yağlı gözleme
Tost
Elma-üzüm suyu