Fotoğraflarla adım adım gnocchi tarifi! Gnocchi(niyokki) nasıl yapılır?

Hamurunda peynir ve patatesin olduğu gnocchi tarifi merak ediliyor. Dünya mutfağından ve özellikle İtalyan mutfağını sevenler gnocchi tarifini araştırıyor. Gnocchi ''niyokki'' olarak okunduğu için bu şekilde de İnternette sorgulanıyor. Peki, domates soslu hamur işi olan gnocchi nasıl yapılır?

İtalyan yemeği olan gnocchi(niyokki) tarifi merak ediliyor. Makarna ve patates tadının olduğu hamur işi gnocchi domates sosunun buluşmasıyla menünüze renk katacak. Gnocchi tarifinin püf noktası ise patatesleri soymadan haşlamak. İşte "Gnocchi(niyokki) nasıl yapılır?" sorusunun cevabı ve fotoğraflarla adım adım gnocchi tarifi...

GNOCCHİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Domates sosu için:

1 tane büyük boy kuru soğan

5 tane orta boy domates

1 tane küçük boy havuç

3 yaprak fesleğen

1 çay kaşığı tuz

Çay kaşığının ucuyla karabiber

1 dal ada çayı

6 yemek kaşığı zeytinyağı

İsteğe göre bir diş sarımsak

Makarna hamuru için:

5 adet orta boy patates 

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri

1 su bardağısemolina (irmik unu)

1 çay kaşığıtuz

1/4 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber

Üzeri için:

1 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri

GNOCCHİ TARİFİ YAPILIŞI

Öncelikle patatesleri yıkayın ve kabuklu hâliyle ezilecek kıvama gelene kadar suda haşlayın.

Kabuğunu soyup püre hâline getirdiğiniz patateslere; yumurta, toz parmesan peyniri, irmik unu, tuz, taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.

Tüm malzemeyi yoğurun ve poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edin.

Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Hazırladığımız hamuru yarım cm. kalınlığında açtıktan sonra ince şeritler hâlinde kesin. Hazırladığınız şeritlerden küp şeklinde dilimler çıkartın. Çok büyük olmamalarına dikkat edin.

Hafif bir şekilde unlayıp çatalın arka yüzeyinde döndürerek şekil verin. Ardından temiz bir bez serilmiş tepsi üzerine birbirine yapışmayacak şekilde dizin.

Sırada domates sosu var. Domateslerin kabuğunu soyun. Ardından domates, havuç ve kuru soğanı küçük parçalar hâlinde doğrayın.

Mutfak robotunda fesleğen yaprakları, tuz, taze çekilmiş tane karabiber kattığınız domates sosunu püre haline gelene kadar çektirin.

Zeytinyağını bir sos tavasında kızdırın. Ada çayını katıp aromasını yağa verdikten sonra alın. Hazırladığınız püre domates sos karışımını, kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatın.

Patates hamurundan hazırladığınız mantıları, derin bir tencerede bulunan kaynar suda bir kaç partide tek tek atın. 8 dakika kadar haşlayın.

Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış patates makarnalarını, kaynamakta olan sos tenceresine alın.

Sosuyla özleşen gnocchileri servis tabaklarına paylaştırın. Rendelenmiş tulum peyniri ilavesiyle bekletmeden servis edin.

GNOCCHİ PÜF NOKTASI

Patatesleri kabuklarını soymadan haşlayın. Hamurun kıvamında olması için patatesi iyice ezin. Gnocchi hamurlarını kaynar suda, kapağı açık tencerede haşlayın. Suyun üzerine çıkan gnocchi hamurları haşlanmış demektir.

GNOCCHİ NEREDE MEŞHUR?

Hamurunda patates, yumurta, irmik gibi temel besinlerin olduğu gnocchi bizdeki mantının bir değişik versiyonudur. Gnocchi İtalyanlara özgü bir yemektir.

Domates sosunu sevmeyenler gnocchi tarifini yoğurt sosuyla da deneyebilir.