Fıstığı haşlayın, zencefili çaya atın! 20'li yaşlara geri döndürüyor

Yapılan çalışmalar sonucunda kadın ve erkekler, yüksek tansiyon, obezite, sigara ve diyabet gibi risk faktörlerine dayanarak kalp yaşlarının oldukça büyük olduğu ortaya çıktı. Peki, 20'li yaşlara dönmeye ne dersiniz? Bazı besinler kalbi gençleştiriyor. Fıstığı haşlayarak, zencefili de çaylarınıza rendeleyerek tüketirseniz kısa sürede şifa bulabilirsiniz.

Araştırmalara göre birçok yetişkinin gerçek yaşından büyük kalp yaşı var ve bu kalbi güçlü tutmak bizim elimizde. Nasıl mı? Sofrada doğru besinlere yer açarak. 20'li yaşlardaki kalp yaşına sahip olmak isteyenler için süper besinleri bir araya getirdik. Fıstığı haşlayarak, zencefili de çaylarınıza rendeleyerek tüketirseniz kısa sürede şifa bulabilirsiniz.

Sabah'ta yer alan habere göre Hastalık Kontrol Merkezi'ne (CDC) göre birçok yetişkinin gerçek yaşlarından yedi yaş daha büyük bir "kalp yaşı" var. İşte kalbi gençleştiren süper besinler...

HAŞLANMIŞ FISTIK

Haşlanmış fıstıklar, kuru kavrulmuş, yağda kavrulmuş veya çiğ fıstıklardan beş kat daha fazla resveratrol (kalp-sağlıklı bitki besin maddesi) içerir. Haşlanmış yer fıstığı kabuğu ile kaynatılır ve aslında resveratrol, normalde çiğ yerfıstığı yerken bir kenara attığımız kabuğunda bulunur. Haşlanmış fıstıklar ayrıca çiğ veya kuru kavrulmuş fıstıklardan daha az kaloriye ve daha az yağa sahiptir. Uzman diyetisyen Isabel Smith, "Kuruyemişler, vücuttaki iltihapla savaşmaya ve ayrıca sindirimi desteklemeye yardımcı olabilecek harika bir lif ve sağlıklı yağ kaynağıdır" diye ekliyor.

ZENCEFİL

Zencefil, smoothie'lere renk katan popüler bir baharattan daha fazlasıdır; Bu güçlü kök bitki, kolesterol seviyenize düzenlemenize de yardımcı olabilir. Araştırmaya göre, denekler üç doz üç gram zencefil tükettiğinde zencefilin toplam kolesterol, LDL ve çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu bulundu. Araştırmacılar, zencefilin sağlığa olan faydalarını, antioksidan, antienflamatuar ve antibakteriyel olan gingerolslere bağlamaktadır. Kalbi gençleştiren bazı faydalar için bir sonraki smoothie'nize veya çayınıza biraz taze zencefil rendeleyebilirsiniz.

EDAMAME

Edamame, mükemmel bir magnezyum, folat ve potasyum kaynağı oldukları için her zaman harika bir besindir. Bu besinler kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskinizi azaltır. Lif, vücudun düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) reseptörleri üretme yeteneğini artırarak kalbi korur, bu da fedailer gibi davranır ve "kötü" kolesterolü kandan çeker. Ve edamame bu konuda mükemmel bir kaynaktır. Leeds Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bir dizi çalışmayı analiz ettiler ve tüketilen her 7 gram lif için kardiyovasküler hastalık riskinin önemli ölçüde düşük olduğunu buldular.

ROOIBOS ÇAYI

Penn State'de yapılan bir araştırma, stresli durumlara kötü tepki veren kişilerin vücutlarındaki iltihaplanma düzeylerinin arttığını ve iltihaplanmanın doğrudan obeziteyle ve ayrıca diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklarla bağlantılı olduğunu buldu. Üstelik anksiyeteniz yüksek olduğunda, aynı zamanda, kan dolaşımında ortaya çıkan lipitleri ve onları yağ hücrelerimizde depolama yeteneği nedeniyle "göbek yağ hormonu" olarak bilinen kortizol gibi stres hormonlarının da artışı ortaya çıkabilir. Rooibos çayını zihninizi yatıştırmak için etkili yapan şey, Aspalathin adı verilen eşsiz flavanoiddir. Araştırmalar, bu bileşiğin açlığı ve yağ depolanmasını tetikleyen stres hormonlarını azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle kilo kaybı için en iyi besinler arasında yer alıyor.

DOMATES

Domatesler, taze ürünlerdeki çoğu besin maddesinin aksine, pişirildikten ve işlendikten sonra artan bir antioksidan olan likopen açısından özellikle zengindir. Düzinelerce araştırma, düzenli olarak likopen açısından zengin domates alımı ile daha düşük kardiyovasküler hastalık, cilt hasarı ve belirli kanser riski arasında bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Araştırmacılar, konsantre bir "domates hapının" kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kan damarlarının genişlemesini plaseboya kıyasla yüzde 53'ün üzerinde iyileştirdiğini bile buldular. Domateslerde bulunan hastalıklarla savaşan polifenoller deride oluştuğu için çeri domates daha sağlıklı bir seçenektir.

CEVİZ

Ceviz, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabilen antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri ile doludurlar. Kardiyovasküler hastalıklarla ilgili olarak kuruyemiş tüketimi üzerine yapılan klinik çalışmaların en kapsamlı incelemesi, haftada beş veya daha fazla kez her gün yaklaşık bir avuç ceviz tüketmenin kalp hastalığı riskini yaklaşık %40 oranında azaltabileceğini gösterdi! Kalp sağlığına faydalarının çoğu ceviz yağından gelir, bu nedenle yağları kuru bir tavada orta ateşte kavurarak serbest bırakın.

BİTTER ÇİKOLATA

Harika bir haber! Düzinelerce araştırma, kakaoyu sıcak bir içecek olarak veya bitter çikolata olarak tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre çok daha iyi kardiyovasküler formda olduğunu gösteriyor.

Aslında, Circulation Heart Failure dergisinde dokuz yıllık bir araştırma, haftada bir ila iki porsiyon yüksek kaliteli çikolata yiyen kadınların, kakaoya hayır diyenlere göre kalp yetmezliği geliştirme riskinin yüzde 32 daha düşük olduğunu buldu. Ve ikinci bir uzun vadeli çalışma, en çok çikolata yiyen erkeklerin (haftada bir fincan bitter çikolata parçasının yaklaşık 1/3'ü) çikolata tüketmeyenlere kıyasla felç riskinin %17 daha az olduğunu buldu. Araştırmacılar, kakaonun sağlığa olan faydalarını, kalbi korumaya yardımcı olan anti-inflamatuar bileşikler olan polifenollere ve flavanollere bağlamaktadır. Maksimum antioksidan faydalar elde etmek için en az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolatayı tercih edin.

KETEN TOHUMU

Bu ultra güçlü tohumların sadece bir çorba kaşığı, yalnızca 55 kalori için yaklaşık üç gram lif sağlar. Keten tohumu, iltihaplanmayı azaltmaya, ruh hali değişimlerini önlemeye ve kalp hastalığı ve diyabeti önlemeye yardımcı olan en zengin omega-3 yağları bitki kaynağıdır. Keten tohumunda bulunanlar gibi kalp dostu yağlardan oluşan bir diyet, iyi HDL kolesterol seviyelerini yükseltir. Keten tohumu, smoothie'lere, salata soslarına ve yoğurda ince, cevizli bir katkı sağlar. Ancak tüm kalp faydalarını elde etmek için öğütülmüş keten tohumlarına ihtiyacınız olacak; çünkü katı tohumlar kolayca sindirilmez.

FİLİZLENMİŞ SARIMSAK

"Filizlenmiş" sarımsak genellikle çöpe gider. Ancak bilim insanları, bu tür sarımsakların, taze olanlardan daha fazla kalp sağlığını güçlendiren antioksidan aktiviteye sahip olduğunu bildiriyor. Kokusuz olduğu için sevilebilecek bir besindir. Bir araştırma, düzenli olarak tüketen katılımcıların arterlerde plak oluşumunda bir azalma gördüğünü buldu.

Doktor Mehmet Öz'ün kansere iyi gelen dev içecek tarifi