Fırında sütlaç tarifi! Ekmek gibi kızaran tatlının püf noktası

Fırında sütlaç tarifi mutfakla arası iyi olanlar tarafından merak ediliyor. Kışın hafif tatlılarından biri olan fırında sütlacı sıcak seven de var soğuk tüketen de... Kıvamında bir fırında sütlaç tarifi için bazı püf noktaları bulunuyor. Pirincin tane tane değil, hafif ezilmiş gibi bir dokuya sahip olması gerekir. İşte detaylar…

Nursena Sarıtaş

Lezzetli bir fırında sütlaç tarifi için pirinci pişirme kıvamına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü sütlacın temel malzemesi pirinçtir. Pirinci haşlayarak iyice yumuşamasını sağlayın. Pirinci su ile haşlamak daha iyi sonuç verir. Pirincin tane tane değil, hafif ezilmiş gibi bir dokuya sahip olması gerekir.

FIRINDA SÜTLAÇ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Fırında sütlaç yaparken tam yağlı süt kullanmanız önerilir. Daha kremsi bir kıvam sağlar. Sütü kaynatıp ocakta biraz ısıttığınızda lezzet daha dengeli olur.

Şekeri sütlacın kaynatma süreci sonlarına doğru ekleyin. Bu şekilde şekerin karamelize olup bitmesini önlersiniz.

Sütlacın kıvamını artırmak için pirinç unu veya değişken olarak kullanabilirsiniz. Ancak ölçüyü abartmayın; aksi halde kıvam çok yoğun olabilir.

Nişasta kullanıyorsanız, soğuk su veya süt ile karıştırıp pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra karıştırarak ekleyin.

Sütlaç karışımını toprak kaplara ya da ısıya dayanıklı cam kâselere koyun. Toprak kap, sütlaca nostaljik bir aroma katar.

Kâseleri fırına koymadan önce fırın tepsisine yerleştirin ve tepsiye bir miktar su ekleyin. Bu sütlacın kurumadan pişmesini sağlar.

Sütlacın üzerinin güzel bir şekilde kızarması için fırınlama işlemine dikkat etmelisiniz. 200-220°C'ye uygun bir sıcaklıktır. Kızarmanın daha hızlı olması için sütlacın üzerine az miktarda toz şeker serpebilirsiniz.

Fırından çıkan sütlaçların tamamen soğumasını bekleyin. Soğudukça kıvamı daha iyi oturur.

Oda sıcaklığına geldikten sonra bölgedeki birkaç saat dinlendirmek lezzetini arttırır.

SÜTLAÇ MALZEMELER

1. 5 litre süt

1 çay bardağı pirinç

1 çay bardağı şeker

1 paket valilin

Üzeri için;

Dövülmüş fındık

FIRINDA SÜTLAÇ TARİFİ

1. Kolay sütlaç tarifi için önce pirinçler soğuk su ile yıkanır. Ardından tencereye süt şeker ve pirinç alınır ve sıklıkla karıştırılır. Kaynamaya başladığında valilin eklenir. Daha sonra pirinçler tamamen pişince ocağın altı kısılır.

2. Sütlaç koyulaşıncaya kâplara alınır fırın tepsisine 2 bardak su ilave edilir ve kaplar tepsiye yerleştirilir.

3. Fırında 200 derece de üzeri yanana kadar pişirilir ve istenen görselliğin ardından fırından çıkartılır. Fındık ile süslenir. Sütlaç hazır soğuyunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

SÜTLAÇ NASIL SERVİS EDİLİR?

Sütlaca vanilya, damla sakızı ya da limon kabuğu rendesi ile karıştırılmış farklı aromalar katabilirsiniz.

Servis esnasında üzerine tarçın, ceviz ya da fındık serpebilirsiniz.