DHA
Şok diyetleri birçok insan hızlı zayıflamak için deniyor. Fakat bunu yaparken bazıları saçından oluyor. Çünkü bazı diyetler saç dökülmesine neden oluyor.
ŞOK DİYETLER SAÇA ZARAR VERİYOR
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, "Saç dökülmesi genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler, stres sebepli olsa da beslenme de bunda önemli bir rol oynuyor. Yapılan çalışmalar özellikle de şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilerde bulunduğunu gösteriyor." diye konuştu.
YETERLİ PROTEİN TÜKETİLMEMESİ SAÇLARI DÖKÜYOR
Saç dökülmesiyle ilgili yapılan araştırmalarla alakalı bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, şunları söyledi:
"Çalışmalar, çok düşük kalorili diyetlerin bilinçsizce uygulanması, yeterli kalori ve protein tüketilmediği beslenme rutinlerinin saç dökülmesine yol açabileceğini göstermektedir. Sağlıklı bir saç döngüsü ve saç telleri için proteinin yapı taşları olan amino asitlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle yeterli protein içermeyen bir diyet, saç dökülmesi ve ince, kırılgan saçlar gibi saç büyüme anormalliklerine yol açabilir. Temel yağ asitleri, özellikle omega-3'ler, cildin, saçın ve tırnakların sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Omega-3 açısından zengin olan bu yiyecekleri beslenme rutininde bulundurmak gerekmektedir. Somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıklar, keten tohumu, cevizler, kanola yağı, soya fasulyesi, tofu, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi turpgiller omega-3 kaynakları arasında sayılabilir."
YANLIŞ VEYA FAZLA TAKVİYELER DE SAÇ DÖKEBİLİR
Saç için takviyelere dikkat çeken Doç. Dr. Tatlıparmak, vatandaşı şöyle uyardı:
"Saç büyümesini artırdığını iddia eden birçok takviye mevcuttur. Ancak besin takviyelerinin, belgelenmiş bir eksiklik olmadığı gibi durumlarda saç dökülmesi üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalarda henüz yeterli sonuçlar gözlemlenememektedir. Bazı takviyelerin aşırı alımı saç dökülmesi tablosunu kötüleştirebilir veya toksisite riski taşıyabilir. Bu nedenle, besin takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmak son derece önemlidir."