Faydalı diye yemeyin! Tansiyon ve diyabete neden oluyor

Havuç, elma, kavun, karpuz gibi meyve ve sebzeleri faydalı diye sofralardan eksik etmiyoruz. Fakat uzmanlar obezite için uyardı. Çünkü şişmanlık karaciğer yağlanması, hipertansiyon, diyabet ve bazı kanser türlerine neden oluyor.

IHA

Obezite, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çağın hastalığı hâline geldi. Peki, obezite neden tehlikeli? Obezite için neler yapılmalı?

İHA'da yer alan habere göre Prof. Dr. Vedat Göral, şişmanlığın getirdiği hastalıkları şöyle sıralıyor:

"Şişmanlık ilerleyen dönemlerde karaciğer yağlanması, hipertansiyon, diyabet ve bazı kanser türlerine neden olmaktadır. Çocuklarda bile obezitenin görülme sıklığı artmaktadır. Havuç, elma, kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek gıdaları çok tüketmemeli, düzenli egzersiz yapılmalı. Yetişkinler günde en az 5 bin adım atmalıdır."

"Obezite bir hastalıktır, beslenme bozukluğudur. " diyen Prof. Dr. Göral, obezitenin en önemli nedeninin hareketsizlik ve yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu söyledi.

OBEZİTEYE NEDEN OLAN GIDALAR

Aşırı kalorili gıdalarla beslenme

Fast food, asitli içecekler ve hazır meyve suları

Aşırı ekmek, pirinç, buğday ürünleri

Pasta, unlu mamuller

Çikolata, yağlı ve şekerli gıdalar, aşırı şeker ve meyve tüketmek

Havuç, elma, kavun, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durmalıyız veya çok az porsiyon şeklinde tüketmeliyiz.

Şekeri, hayatımızdan mümkünse çıkarmalıyız. Şekersiz bir dünya oluşturmalıyız.

Çayı şekersiz içmeli, yoğurtun kaymağı ve tavuğun derisi gibi yağlı, enerjisi yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır. Kahve mümkünse sade ve şekersiz olarak tüketilmelidir.

Akşam az yemek yemeli, yatmadan en az 4 saat önce yemeği kesmeliyiz.

Eğer obezite tablosu diyet ve egzersize rağmen düzelmezse, obezitenin yapacağı tehlikeli yan etkilerden korunmak için ilaç tedavisi, mide botoksu ve mideye balon uygulaması yapılmalıdır.'