Mor Papatya
Son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin etkisiyle granola, keten tohumu, kuru meyveler ve lahana gibi yüksek lifli yiyecekler sofralarda daha fazla yer bulmaya başladı. Ancak uzmanlar, "faydalı" diye abartılan bu besinlerin sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
Kaşık kaşık tüketilen bu gıdalar; yeterli suyla desteklenmediğinde kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarını tetikleyebiliyor. Uzmanlara göre, her besin gibi sindirim dostu gıdalar da doğru miktarda tüketildiğinde yarar sağlıyor.
ABARTILDIĞINDA KABIZLIK YAPAN 5 BESİN
Her sağlıklı besin doğru miktarda faydalıdır. Ne kadar çok o kadar iyi düşüncesi sindirim sisteminin düşmanı olabilir.
1. GRANOLA & MÜSLİ
Lif dolu ama şeker ve yağ oranı çok yüksek olabiliyor
Fazla lif; bağırsaklarda tıkanma/şişkinlik
Rafine şeker; gaz oluşumu
Doğru tüketim: Günde 2-3 yemek kaşığını geçmemeli
2. KETEN TOHUMU & CHİA
Aşırı lif; bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir
Yeterli su içilmezse kabızlığı artırır
Doğru tüketim: 1 yemek kaşığı + bol su
3. LAHANA, BROKOLİ, KARNABAHAR
Sağlıklı diye tabak tabak yeniyor
İçerdikleri rafinoz adlı karbonhidrat gaz yapar
Doğru tüketim: Buharda hafif pişirerek, porsiyon kontrollü
4. HURMA VE KURU MEYVELER
Lif ve fruktoz bombası
Fazla tüketim; bağırsakta fermentasyon, şişkinlik
Doğru tüketim: Günlük 2–3 adet yeter
5. YOĞURT & SÜT ÜRÜNLERİ
Probiyotik diye bol yeniyor ama
Laktoz hassasiyeti olanlarda gaz/kabızlık yapabilir
Doğru tüketim: Laktozsuz tercih edilebilir, miktar kontrolü şart
Peki, Ne Yapmalı?
Su tüketimini artır
Lif miktarını yavaş yavaş yükselt
Bağırsak dostu probiyotikleri dengeyle tüket
Gaz yapan besinleri aynı öğünde çok birleştirme