Faydalı diye kaşık kaşık yiyoruz! Hem kabızlık hem şişkinlik yapıyor

Sağlıklı diye kahvaltıda ya da ara öğünlerde kaşık kaşık tüketilen bazı yiyecekler, dikkat edilmediğinde kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor. Uzmanlar, porsiyon kontrolünün ihmal edildiği her besinin sindirim sistemi için tehdit olabileceğini belirtiyor. İşte hem mideyi bozan hem de kabızlık yapan besinler…

Mor Papatya

Son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin etkisiyle granola, keten tohumu, kuru meyveler ve lahana gibi yüksek lifli yiyecekler sofralarda daha fazla yer bulmaya başladı. Ancak uzmanlar, "faydalı" diye abartılan bu besinlerin sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Kaşık kaşık tüketilen bu gıdalar; yeterli suyla desteklenmediğinde kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarını tetikleyebiliyor. Uzmanlara göre, her besin gibi sindirim dostu gıdalar da doğru miktarda tüketildiğinde yarar sağlıyor.

ABARTILDIĞINDA KABIZLIK YAPAN 5 BESİN

Her sağlıklı besin doğru miktarda faydalıdır. Ne kadar çok o kadar iyi düşüncesi sindirim sisteminin düşmanı olabilir.

1. GRANOLA & MÜSLİ

Lif dolu ama şeker ve yağ oranı çok yüksek olabiliyor

Fazla lif; bağırsaklarda tıkanma/şişkinlik

Rafine şeker; gaz oluşumu

Doğru tüketim: Günde 2-3 yemek kaşığını geçmemeli

2. KETEN TOHUMU & CHİA

Aşırı lif; bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir

Yeterli su içilmezse kabızlığı artırır

Doğru tüketim: 1 yemek kaşığı + bol su

3. LAHANA, BROKOLİ, KARNABAHAR

Sağlıklı diye tabak tabak yeniyor

İçerdikleri rafinoz adlı karbonhidrat gaz yapar

Doğru tüketim: Buharda hafif pişirerek, porsiyon kontrollü

4. HURMA VE KURU MEYVELER

Lif ve fruktoz bombası

Fazla tüketim; bağırsakta fermentasyon, şişkinlik

Doğru tüketim: Günlük 2–3 adet yeter

5. YOĞURT & SÜT ÜRÜNLERİ

Probiyotik diye bol yeniyor ama

Laktoz hassasiyeti olanlarda gaz/kabızlık yapabilir

Doğru tüketim: Laktozsuz tercih edilebilir, miktar kontrolü şart

Peki, Ne Yapmalı?

Su tüketimini artır

Lif miktarını yavaş yavaş yükselt

Bağırsak dostu probiyotikleri dengeyle tüket

Gaz yapan besinleri aynı öğünde çok birleştirme