Muşmula halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılıyor. Bir litre suyun içine yaklaşık bir avuç kadar dilimlediğiniz muşmulalardan koyun ve kaynatın. Kaynayan çayı süzgeçle süzüp ılımasını bekleyin ve içine damak tadınıza uygun miktarda bal koyarak tüketebilirsiniz. Peki, muşmula neye iyi gelir? Muşmulanın faydaları nelerdir?
ÜLKEMİZDE BİRÇOK YERDE YETİŞİYOR
Ülkemizde özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişen muşmula, besin lifi, potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral ve maddeler bakımından oldukça zengin bir meyve olduğu gibi, aynı zamanda içinde A ve C vitamini barındırır.
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI
Bağırsak hareketlerini artırıyor, bu sayede kabızlık sorunu olanlara çare oluyor. Zayıflamaya yardımcı olduğu bilindiğinden, kilo vermek isteyenlerin sonbahar boyunca evlerinden eksik etmediği meyvelerden biridir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına destek oluyor. Bu özelliği sayesinde vücutta oluşan iltihaplanmaların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Özellikle çay olarak tüketildiğinde bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor.
ASTIM VE BRONŞİTE BİREBİR
Astım ve bronşit gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar karşısında da olumlu etkiler gösterebiliyor. Antioksidan özellikler bulundurduğundan özellikle ağız içinde oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesine önayak oluyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek veriyor. Böbrek ve karaciğer sağlığını koruyor.
DÜŞÜK YAPMA RİSKİNİ AZALTIR
Hamile kadınların da bu şifalı meyveyi bol bol tüketmesi öneriliyor. Bu meyve düşük yapma riskini azaltır. Düşük yapma riski olan gebe kadınlar bu meyveyi tüketmelidir. Ayrıca bel ağrılarına çok iyi gelir. Ağrıları hafifletici özelliği de vardır.
GUTA ÇAREDİR
Gut hastaları da bu faydalı meyveyi bolca tüketebilirler. Zayıflamayı sağlar, bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurları ortadan kaldırdığını ve bu özelliğinden dolayı muşmula çayının kilo vermek isteyenler tarafından da yaygın olarak tüketilmesi gerekir.
DEPRESYONU ÖNLER
Muşmula, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder. Yaprakları karaciğere de fayda sağlar. Karaciğeri zehirli maddelerden korur. Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler. Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır. Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur.
YÜKSEK TANSİYONU OLANLAR TÜKETMEMELİ
Muşmula, her ne kadar faydalı bir besin olsa da yüksek tansiyon hastalarının çok fazla tüketmemesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle eğer yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız muşmula yemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde diğer her şeyi tüketirken yapmanız gerektiği gibi muşmula yerken de asla aşırıya kaçmamaya, çekirdeklerini yutmamaya özen göstermeniz gerekiyor.
MUŞMULANIN REÇELİNİ DE YAPABİLİRSİNİZ
Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar. Eğer tadından hoşlanmıyor ya da bir nedenle taze halini yiyemiyorsanız yine olgunlaşmış muşmulaların kabuklarını ve çekirdeklerini güzelce ayıklayıp püre haline getirerek marmelat ve reçel kullanılan tüm hamur işlerinde değerlendirebilir, dilerseniz çikolata kremasıyla karıştırarak afiyetle tüketebilirsiniz. Bunun dışında çok yumuşamamış olan muşmulaları dilim dilim doğrayıp çekirdeklerini çıkararak çayını demleyebilirsiniz.