Üzüm, yapılan araştırmalar sonucunda faydaları göz önünde bulundurularak "süper yiyecek" ilan edildi. Kaliforniya'da yapılan araştırma düzenli üzüm tüketiminin bağışıklığı artırdığını, kolesterolü ise dört haftada gözle görülür şekilde düşürdüğünü tespit etti. Ayrıca kan şekeri ve kan basıncı düzeylerini de kontrol etmeye yardımcı olan üzüm kalp krizi ve felç gibi riskleri de yok ediyor.
Kaliforniya'da yapılan bir araştırmada üzümün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Kandaki atardamarları ve kalp hastalığına yol açabilen yağ benzeri madde olan kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azalttığı görülen üzümün kolesterolü metabolize etmede veya işlemede ayrılmaz bir rol oynayan safra asitlerinin seviyelerini düşürdüğü tespit edildi.
Üzüm ve elma gibi diğer meyvelerin, iyi dolaşım için kan damarlarını sağlıklı ve esnek tutan, bitkilerde doğal olarak bulunan organik bileşikler olan polifenoller adı verilen antioksidanları içerdiği uzun zamandır bilinmektedir.
Polifenoller ve diğer "fitokimyasallar" ayrıca kan şekeri düzeylerini ve kan basıncı düzeylerini azaltabilir ve kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kronik iltihabı azaltabilir.
Yeni çalışma, Los Angeles California Üniversitesi'nde bir beslenme uzmanı ve tıp profesörü olan Zhaoping Li tarafından yönetildi ve Nutrients dergisinde yayınlandı.
Konuyla ilgili Profesör Li, "Üzümlerin bağırsak bakterileri üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu bulduk, bu harika bir haber, çünkü sağlıklı bir bağırsak sağlık için kritik öneme sahip" dedi. Ayrıca Li: "Bu çalışma, kolesterolü düşürülmüş üzümlerin kalp sağlığına faydalarını pekiştirirken, bilgimizi derinleştiriyor ve üzümlerin sağlığa olan faydalarının kapsamını genişletiyor." ifadelerine yer verdi.