Fatih Sultan Mehmet'in saray mutfağında tüketilen baharatların şifası

Fatih Sultan Mehmet'in saray mutfağında tüketilen baharatları bir araya getirdik. Her biri ayrı şifa anlamına gelen bu baharatlar yemeklere verdiği lezzetle de bir dönemin damak zevkinin gelişmesine katkı sağlamıştır. İşte Fatih Sultan Mehmet döneminde en çok tüketilen baharatlar ve faydaları...

Fatih Sultan Mehmet döneminde saray mutfağında çok tüketilen 10 baharatın faydalarını bir araya getirdik. Lezzetiyle ve yemek kültürüyle nam salan Osmanlı mutfağı her döneme damgasını vurmuştur. Fetihlerle birlikte baharat çeşitlerinin artması yemeklerdeki şifayı ve lezzeti de artırmıştır. İşte Fatih Sultan Mehmet döneminin en çok tüketilen baharatları ve faydaları...

MİSK

Güzel kokusuyla bilinen miskin en önemli faydası hazmı kolaylaştırmasıdır. Misk, uyku bozukluğu, mide, gaz sıkışması, depresyon, adet sancısı, enfeksiyon ve kas kasılması gibi sorunlara şifa olur.

SAFRAN

Özellikle pilavlarda ve yemeklerde kullanılan safran şifalı olduğu kadar da bir dönemin gelir kaynağı olmuştur. İnsanı kokusuyla rahatlatan safran, sindirim, hafıza kaybı, iltihap gibi sorunlara iyi gelirken kanserli tümörlerin yayılmasını engeller.

HARDAL

Dünyada kullanımı çok popüler olan hardal ise kanseri önler, ağrıları tedavi eder ve solunum hastalıklarına iyi gelir.

SARIMSAK

Faydalarını hemen hemen hepimizin öğrendiği sarımsak Fatih Sultan Mehmet döneminde ve diğer dönemlerde çok tüketilmiş. Doğal antibiyotik olan sarımsak tansiyonu düşürür, bağışıklığı güçlendirir ve kanser riskini azaltır.

KİŞNİŞ

Halk arasında aş otu olarak da bilinen kişniş hazımsızlığa, cilt iltihabına, anemiye, kemiklerin gelişimine faydalıdır.

NANE

Kokusuyla meşhur olan nane astım ve soğuk algınlığına birebirdir. Akciğer tıkanıklıklarının giderilmesinde, ağız kokusunda faydalı olduğu gibi beyin fonksiyonlarını da geliştirir.

KİMYON

Fazlası zarar azı şifa olan kimyon bağışıklığı güçlendirir ve kalbe faydalıdır.

FÜLFÜL (KARABİBER)

Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi karabiber ateş düşürücü ve kabızlığı önlemesiyle bilinir. Çorbalardan pilavlara kadar mutfakta her yemekte kullanılan karabiber kilo vermeyi kolaylaştırır ve öksürüğe iyi gelir.

TARÇIN

Orta Çağ'dan itibaren hem kokusuyla hem de tadıyla dikkat çeken tarçın, binbir derde şifa bir baharat. Antioksidan içeriği yüksek olan öksürük, boğaz ağrısı ve enfeksiyon gibi sağlık problemlerine iyi gelir. Kilo vermeye de yardımcı olan tarçın, anne sütünü de artırır.

KARANFİL

Ağız kokusuna ve diş ağrısına şifasıyla bilinen karanfil, kansere karşı etkilidir ve göz sağlığı için faydalıdır.